Cele mai mari companii din sectorul gazelor: GDF SUEZ a prins şi gustul energiei

Autor: Roxana Petrescu 23.05.2012

GDF SUEZ Energy România este compania care s-a format pe bazele fostului Distrigaz Sud, firmă scoasă la privatizare de statul român şi cumpărată de francezi în 2005. Compania are un portofoliu de peste 1,3 milioane de clienţi şi ocupă poziţia de lider al pieţei de distribuţie şi furnizare a gazelor naturale. Din 2009, încearcă să se transforme într-un furnizor intergrat de utilităţi, astfel că abordează şi piaţa energiei, în special partea de furnizare pentru clienţii industriali.

Business-ul cu energie devine din ce în ce mai atractiv pentru GDF SUEZ astfel că firma se implică în proiectul de patru miliarde de euro al reactoarelor 3 şi 4 ale centralei de la Cernavodă şi semnează alături de Termoelectrica un parteneriat pentru realizarea unei termocentrale pe gaze cu o capacitate de 400 de MW la Borzeşti. Criza mondială, liberalizarea întârziată a sistemului energetic, multiplele schimbări în ceea ce priveşte reorganizarea marilor producători de energie controlaţi de statul român, au determinat GDF SUEZ să se retragă din proiectul de la Cernavodă, iar alături de ei au mai plecat alţi trei investitori din cei şase interesaţi iniţial: CEZ (Cehia), Iberdrola (Spania) şi RWE (Germania). Despre termocentrala de la Borzeşti nu sunt noutăţi, aşa cum nu sunt veşti noi nici în legătură cu celelalalte proiecte pe care statul român prin Termoelectrica le-a demarat alături de mai mulţi giganţi energetici europeni.

Totuşi, lucrurile au început să se mişte în 2012, astfel că primul proiect concret al GDF SUEZ de producţie a energiei electrice un parc eolian, domeniu care deja a generat în România investiţii de circa 1,5 miliarde de euro. De altfel, dacă la finele lui 2009 în România nu funcţionau mai mult de 14 MW montaţi în parcuri eoliene, acum piaţa a ajuns la peste 1.000 de MW montaţi în "mori de vânt", briza puternică din Dobrogea şi Moldova şi schema de sprijin generoasă pusă la dispoziţie de statul român fiind principalel motive.

Astfel, GDF SUEZ Energy România spune că până la finalul acestui an ar putea finaliza investiţia într-un parc eolian de 48 MW localizat în comuna Gemenele din judeţul Brăila. Ţinând cont că investiţia într-un megawatt într-un parc eolian costă între 1,5 şi 1,7 mil. euro, valoarea proiectului ar putea depăşi la final suma de 70 de milioane de euro, potrivit calculelor ZF.

"Primul parc eolian al GDF SUEZ în România va avea o capacitate instalată de 48 MW (echivalentul unui consum anual a circa 50.000 de gospodării din România). Douăzeci şi una de turbine de câte 2,3 MW fiecare vor fi livrate şi instalate de compania Siemens", au precizat reprezentanţii firmei.

Potrivit acestora, proiectul, care a fost achiziţionat de la un dezvoltator imobiliar, Belrom, are toate permisele şi autorizaţiile necesare, inclusiv contractul tehnic de racordare la reţeaua naţională de distribuţie a energiei electrice, iar achiziţionarea echipamentelor este deja în fază avansată.