Parlamentul adoptă votul uninominal pur la legislative, care va lăsa nereprezentată jumătate din România

Autor: Iulian Anghel 22.05.2012

Camera Deputaţilor a adoptat astăzi o lege controversată - cea a votului uninominal (majoritar uninominal într-un singur tur) pentru alegerea senatorilor şi a deputaţilor. Totodată, pragul electoral de 5% a fost eliminat astfel că, fără o altă constrângere, un candidat care a câştigat în colegiul electoral în care candidează cele mai multe voturi, indiferent de numărul lor sau de rezultatele pe ţară ale partidului lui, câştigă mandatul.

În UE, sistemul votului majoritar uninominal într-un singur tur mai este folosit doar în Marea Britanie.

Franţa are un sistem majoritat uninominal în două tururi de scrutin.

Sistemul majoritar uninominal într-un singur tur are dezavantajul că lasă fără reprezentare o bună parte a cetăţenilor - este aşa numitul sistem al câştigătorului care ia totul.

Practic, un partid poate câştiga o majoritate parlamentară lejeră pentru că reprezentanţii lui au ieşit pe locul 1 în mai multe colegii electorale decât celelalte partide, chiar dacă, la nivel de ţară, acel partid a obţinut mult mai puţine voturi (chiar şi doar 30% din voturi). Astfel, dacă un candidat obţine într-un colegiu 10.001 de voturi, iar altul 10.000 aceste ultime 10.000 de voturi nu vor fi reprezentate de nimeni în Parlament, iar situaţia se poate multiplica în foarte multe colegii şi se poate ajunge ca mai mult de jumătate din ţară să nu fie reprezentată în Legislativ de nimeni.

Pentru a corecta aceste distorsiuni ale votului uninominal pur, alte ţări foloses "compensarea." În Germania, de exemplu, există două liste, una cu candidaţi ce vor fi aleşi uninominal şi o altă listă în care opţiunea pentru candidaţi se face pe listă de partid. În Franţa, distosiunile sunt corectate de faptul că există două tururi, iar alegătorul se poate orienta spre un alt candidat, dacă preferatul său a ieşit din cursă (intră în turul al doilea candidaţii care au obţinut peste 12,5% din voturi).

Şi în România uninominalul majoritar a fost folosit în alegerile trecute (cu compensare), dar a fost atât de prost conceput încât au intrat în Parlament oameni veniţi de pe locul 2 în urma votului din colegii (este şi cazul lui Crin Antonescu, liderul PNL). Aceste distorsiuni sunt acum eliminate, dar foarte multe dintre voturi se "pierd". Singurul avantaj este că uninominalul pur este plecarea pentru majorităţi puternice în Parlament, dar acestea sunt constituite pe ignorarea voinţei unei importante părţi a electoratului.