Discuţii maraton la Ministerul Comunicaţiilor despre licitaţia de 700 mil. euro

Autor: Adrian Seceleanu 22.05.2012

Noua conducere a Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) a avut luni şi marţi mai multe întâlniri cu reprezentanţi ai operatorilor locali de telefonie mobilă, subiectul discuţiei fiind licitaţia de spectru care urmează să stabilească ce companii vor mai oferi comunicaţii mobile în România până în anul 2029, au declarat pentru ZF mai multe surse apropiate situaţiei.

Contactaţi de ZF, oficialii MCSI nu au dorit să comenteze asupra subiectului. Potrivit informaţiilor de pe piaţă, Dan Nica s-a întâlnit cu reprezentanţi ai unor operatori de telefonie mobilă de pe piaţă. Nu este clar dacă ministerul are în plan să discute cu toţii operatorii şi care este calendarul întâlnirilor. Autoritatea de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), instituţia care gestionează cea mai mare licitaţie de spectru radio din întreaga istorie a României, a demarat acest proces când Guvernul era condus de Mihai Răz­van Ungureanu. După ce cabinetul Ungureanu a fost demis de Parlament şi s-a instalat un gu­vern condus de Victor Ponta, întreaga industrie telecom şi-a pus în­tre­­barea dacă

ANCOM va avea undă verde să continue sau nu licitaţia, având în vedere că instituţia ar urma să vină în perioada următoare cu o variantă finală a documentaţiei pentru licitaţie.

Până în prezent, singurele comentarii ale lui Dan Nica legate de acest subiect au fost cele făcute săptămâna trecută la conferinţa "Ziua Comunicaţiilor", organizată de compania Agnor Hi Tech. La conferinţă el a dat de înţeles că ANCOM va modifica regulile licitaţiei, sugerând, de asemenea, că acesta ar fi un lucru cu care instituţia ar fi de acord, la fel ca şi Consiliul Concurenţei. Nica nu a spus explicit că ANCOM va schimba ceva, însă, spre exemplu, faptul că ministrul a spus că vrea o licitaţie ca în Germania, în faţa calculatorului, intră în contradicţie cu modelul propus anterior de ANCOM.

"Partea de licitaţie eu cred că trebuie organizată la fel ca în Germania - cu conexiuni la internet de mare viteză, cu interfaţă cu calculatorul, iar comisia să fie o comisie care să se uite la monitor şi care să supravegheze să nu apară întreruperi ale energiei electrice. În rest, fiecare trebuie să liciteze ca în Germania: prin intermediul calculatorului, beneficiind de proprii experţi şi având posibilitatea să liciteze cât mai mult", a spus Nica. Unii operatori reclamaseră metoda de desfăşurare a licitaţiei şi solicitaseră ANCOM să realizeze un soft care să gestioneze licitaţia.

Ministrul a dat de înţeles că Marinescu ar fi de acord cu această variantă. "Am discutat cu Cătălin Marinescu şi dânsul are aceeaşi dorinţă pe care o am şi eu : să fie o licitaţie model, organizată la fel de transparent şi de corect cum a fost organizată în Germania, în Marea Britanie şi Franta şi peste tot. Orice urmă de îndoială va trebui să fie eliminată. Mă bucur că şi preşedintele ANCOM are aceeaşi viziune pe care o am şi eu, că instituţia pe care o conduce nu face decât să respecte standardele europene". Preşedintele ANCOM nu a făcut comentarii în legătură cu acest subiect.

Dan Nica a insistat, pe de altă parte, că licitaţia se va desfăşura în conformitate cu regulile europene, fără "invenţii româneşti". "Lucrăm împreună cu ANCOM şi Consiliul Concurenţei şi vom vedea care sunt toate formulele. Dar din ce ştiu de la preşedinţii celor două autorităţi există această intenţie de a merge cu o formulă care să nu pună sub nicio formă în discuţie scenarii catastrofice, care să ducă la întreruperea serviciilor pentru companii cu milioane de clienţi. (É) Practica europeană este cea care decide. Ne uităm şi la practica din ţări similare ca dimensiune a reţelelor şi dimensiunii României şi aşa vom face şi noi".

 

 

Ce a spus Dan Nica la Ziua comunicaţiilor despre...