Rondocarton vrea un profit de 4 mil. euro şi un contract cu De’Longhi

Autor: Laurentiu Cotu 23.05.2012

Compania Rondocarton, parte a grupului austriac Rondo Ganahl, care deţine fabrici de carton ondulat în Cluj şi Târgovişte, estimează că va obţine în acest an un profit net de 17,7 mil. lei (4 mil. euro), de cinci ori mai mare faţă de nivelul realizat în anul trecut.

Compania a obţinut în 2011 un câştig net de 3,4 mil. lei (790.000 de euro) la o cifră de afaceri de 227 mil. lei (52,8 mil. euro).

Rondocarton mizează în acest an pe afaceri totale de 252 mil. lei (circa 57 mil. euro), susţinute în principal de comenzile existente. Ponderea exportului ajunge la 17% din totalul cifrei de afaceri a companiei.

"Comenzile continuă să creas­că şi purtăm discuţii pentru demararea unor noi colaborări. Credem că vom încheia anul cu o cifră de afaceri de 252 mil. lei plus un profit net de 17,7 mil. lei", a declarat pentru ZF Transilvania Teofil Câmpean, director general al Rondocarton.

Compania produce în fabrica din Apahida 30.000 de tone de carton ondulat pe an, însă austriecii mai au o fabrică de carton ondulat în Târgovişte, unde se produc anual 12.000 de tone. Rondocarton deţinea în 2011 circa 20% din totalul pieţei locale de carton ondulat, conform reprezentanţilor companiei.

 

Noi parteneri

Partenerii de afaceri ai Rondocarton la export sunt din Ungaria, Elveţia, Ucraina, Moldova, Serbia şi Bulgaria, în timp ce pe piaţa locală firma clujeană colaborează cu Agricola Bacău, European Drinks, Arctic, Murfatlar, Unilever, dar şi cu alte companii.

În ceea ce priveşte dezvoltarea portofoliului de clienţi, Rondocarton poartă discuţii cu producătorul italian de electrocasnice De'Longhi SpA în vederea dema­rării unei colaborări. Potrivit producătorului de carton ondulat, De'Longhi SpA, care a cumpărat facilităţiile de producţie ale Nokia din parcul industrial Tetarom III, este posibil să se numere printre noii clienţi ai Rondocarton din acest an.

Fabrica Rondocarton din Cluj a fost vizitată anterior de oficiali ai De'Longhi, care şi-au manifestat interesul pentru o eventuală colaborare privind furnizarea de ambalaje pentru fabrica lor din Jucu.

Pe de altă parte, interesul italienilor de la De'Longhi pentru producătorul clujean de ambalaje ar putea avea legătură şi cu faptul că fabrica Rondocarton este situată în Apahida, localitate învecinată cu Jucu.

Bugetul de investiţii al Rondocarton pentru acest an este de 2,1 mil. lei (470.000 de euro) pentru proiecte de retehnologizare.

 

Creşte salariul mediu net în companie

Rondocarton a fost înfiinţată în anul 1999 în localitatea Apahida, judeţul Cluj, având ca acţionar principal compania Ganahl AG din Austria, care deţine 98,5% din acţiuni, respectiv compania austriacă VLM Verpackungs Maschinen Leasing GmbH, cu 1,5% din titluri.

Compania avea anul trecut 256 de angajaţi, iar pentru acest an şi-a propus să crească echipa la 261 de oameni. Totodată, salariul mediu net în companie va creşte de la 2.388 lei anul trecut la 2.731 lei în acest an.

Grupul Rondo Ganahl, din care face parte şi Rondocarton, dezvoltă o cifră de afaceri anuală de peste 250 mil. euro şi are în total circa 1.000 de angajaţi. Pe lângă cele două fabrici din România (Cluj şi Târgovişte), Rondo Ganahl mai are unităţi de producţie în Austria (Vorarlberg şi Steiermark) şi în Ungaria (Budapesta).

Fabricile Rondo Ganahl produc anual 117.000 de tone de hârtie, 220.000 de tone de carton ondulat şi colectează circa 60.000 de tone de maculatură. Principalii jucători de pe piaţa locală de carton ondulat sunt Pehart Tec, Rondocarton, Romcarton, Dunapack Rambox Prodimpex, Vrancart sau Ambro Suceava.