Belgienii vor să extindă centrele comerciale din Botoşani şi Severin

Autor: Cristi Moga 23.05.2012

Compania cu acţionariat belgian BelRom Real Estate, proprietarul centrelor comerciale Severin Shopping Center şi Botoşani Center, intenţionează să extindă cele două proiecte în următorul an şi caută chiriaşi pentru viitoarele spaţii.

"Vrem să extindem proiectul din Drobeta cu 4.000 de metri pătraţi, în care să facem o combinaţie între nume importante din zona de fashion, entertainment - biliard, bowling -, şi food-court. Avem deja semnate contracte pentru închirierea a 2.000 de metri pătraţi, dar vrem să ajungem la 3.000 de metri pătraţi pentru a putea accesa finanţare şi începe construcţia în toamnă", spune Piet van Waes, project manager în cadrul companiei belgiene.

Pe lângă un hipermarket Carrefour, proiectul din Severin mai cuprinde o galerie comercială de 7.000 mp, cu chiriaşi precum New Yorker, Takko sau Deichmann, şi un magazin Bricostore.

În Botoşani belgienii şi-au deschis proiectul în toamna anului trecut, iar lângă hipermarketul Carrefour a fost inaugurată o galerie de 5.500 mp, cu magazine New Yorker, Lem's sau Orsay şi în care sunt disponibile trei spaţii de mici dimensiuni. "În clădirea existentă în Botoşani mai avem un corp de 2.000 de metri pătraţi pe care nu l-am deschis încă. Avem discuţii cu chiriaşii pentru închirierea acestor spaţii, iar inaugurarea ar putea avea loc în luna noiembrie, ţinând cont că vorbim de o structură existentă", a mai spus belgianul. Cele două proiecte sunt administrate de firma de consultanţă imobiliară DTZ Echinox.

Centrele comerciale din Severin şi Botoşani sunt deţinute de către belgianul Hendrik Danneels şi alţi investitori, care s-au separat de Steven Van Den Bossche şi Kris Carton, alături de care au dezvoltat pe piaţa locală parcuri comerciale şi în Sibiu, Brăila, Târgu-Mureş, Bacău şi Focşani.

Primele trei proiecte au fost vândute către alţi investitori, în timp ce proiectele din Bacău şi Focşani au fost preluate de Van Den Bossche şi Carton la momentul separării.

Constructorul proiectelor din Botoşani şi Severin, firma timişoreană NM Construct, a cerut insolvenţa dezvoltatorului pentru lucrări neachitate, dar reprezentantul BelRom spune că se poartă discuţii pentru rezolvarea acelui litigiu.

Investiţiile iniţiale în cele două proiecte din Botoşani şi Severin au fost susţinute prin credite de 21,5 milioane de euro de la BRD, bancă de la care ar putea fi accesate câteva milioane de euro şi pentru extindere. Investiţiile suplimentare în cele două proiecte s-ar putea ridica la aproximativ 5 milioane de euro.