ANM: Medicamentul care ar fi fost injectat fetiţei decedate duminică trebuie utilizat cu prudenţă

Autori: Elvira Gheorghita , Valentin Anghel 23.05.2012

Astfel, pe site-ul instituţiei a fost postată o "comunicare directă către profesioniştii din domeniul sănătăţii privind riscul de supradozare accidentală cu medicamentul Perfalgan (paracetamol cu administrare intravenoasă)".

"Stimate profesionist din domeniul sănătăţii, de comun acord cu Agenţia Europeană a Medicamentului (European Medicines Agency -EMA) şi Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, compania Bristol-Myers Squibb doreşte să vă aducă la cunoştinţă noi recomandări în vederea reducerii la minimum a riscului, ca urmare a rapoartelor primite în continuare, cu privire la supradozarea accidentală cu medicamentul Perfalgan 10 mg/ml (paracetamol cu administrare intravenoasă) la nou-născuţi şi sugari. Dor im să vă atragem totodată atenţia asupra riscului de supradozare accidentală la adulţii subponderali şi să vă reamintim recomandările privind doza uzuală", se arăta în comunicare.

Potrivit specialiştilor, pentru pacienţii cu greutate mai mică sau egală cu 50 de kilograme (cazul fetiţei de 4 ani - n.r.), doza prescrisă trebuie să se bazeze pe greutatea corporală. "Deoarece supradozarea accidentală poate cauza afectarea hepatică gravă, medicilor prescriptori li se reaminteşte că este esenţial să respecte atât recomandările de dozare în funcţie de greutate, cât şi să ţină cont de factorii individuali de risc ai pacientului în ceea ce priveşte hepatotoxicitatea, inclusiv insuficienţa hepatocelulară şi deshidratare", recomandă specialiştii.

Pentru a măsura doza corespunzătoare greutăţii copilului şi volumul necesar administrării, trebuie utilizată o seringă de 5 ml sau 10 ml, mai spun specialiştii. Volumul administrat trebuie extras din flacon sau pungă şi diluat cu soluţie de clorură de sodiu 0,9% sau soluţie de glucoză 5%, în proporţie de până la 1:10 (un volum Perfalgan în nouă volume soluţie de diluare) şi administrat într-un interval de 15 minute.

"Volumul de Perfalgan 10 mg/ml administrat nu trebuie să depăşească niciodată 75 ml pe doză. Pentru reducerea la minimum a riscului de erori de medicaţie cu medicamentul Perfalgan 10 mg/ml, vă rugăm să vă asiguraţi că această nouă recomandare este adusă la cunoştinţa tuturor profesioniştilor din domeniul sănătăţii implicaţi în prescrierea, eliberarea şi administrarea acestui medicament. Orice reacţie adversă gravă suspectată de asociere cu utilizarea medicamentului Perfalgan 10 mg/ml, soluţie perfuzabilă, trebuie raportată către Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale, în conformitate cu sistemul naţional de raportare spontană", se mai preciza în atenţionarea de pe site-ul ANM.

Mama fetiţei de patru ani care a decedat duminică a declarat, pentru Ştirile Pro TV, că medicamentul i-a fost injectat copilului direct în branulă şi că reacţiile alarmante au început când seringa era la jumătate. Asistenta, însă, a continuat să îi bage serul, iar ulterior, după ce copilul a intrat în stop cardiac, a plecat din cameră, ca să dea un telefon, a relatat mama.

Fetiţa a murit duminică, la 24 de ore de la internare, la Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului "Alfred Rusescu", cauza morţii nefiind încă stabilită.

Sâmbătă dimineaţă, fetiţa a fost adusă de părinţi la secţia ORL de la "Grigore Alexandrescu". "Nu au venit la Unitatea de Primiri Urgenţe. Fetiţa era sub tratament pentru otită şi avea febră. La consult, s-a constatat că otita era în regres, însă i s-a găsit roşu în gât şi s-a recomandat să se meargă la «Matei Balş», pentru că ei sunt specializaţi în infecţii. Fetiţa a venit şi a plecat pe picioarele ei, cu părinţii de mână", spun reprezentanţii Spitalului "Grigore Alexandrescu".

Tot sâmbătă, la 12.30, fetiţa a ajuns, însoţită de părinţi, la "Matei Balş", unde medicii i-au administrat un antitermic. "Nu a fost păstrată la noi din raţiuni de prudenţă, pentru că aveam saloanele pline cu cazuri infecţioase grave. Părinţii au fost îndrumaţi să ducă fetiţa la Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului", au precizat cei de la Institutul "Matei Balş".

Medicii de la Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului "Alfred Rusescu" i-au administrat un antibiotic pentru care ar fi fost făcut testul de alergii. Întrucât sâmbătă seară febra a crescut la 39 de grade, i-a fost administrat şi un antitermic prin venă, ulterior fetiţa intrând în stop cardio-respirator. Fetiţa a decedat duminică, la aproape 24 de ore de la internare.

Conducerea Institutului pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului "Alfred Rusescu" a început o anchetă în acest caz, fiind aşteptat şi raportul medicilor legişti.

"Toate investigaţiile făcute copilului vor fi analizate. Totodată, aşteptăm rezultatul medico-legal", a declarat, luni, agenţiei MEDIAFAX doctorul Mihai Craiu, de la Spitalul "Alfred Rusescu".

La rândul său, Ministerul Sănătăţii a solicitat Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bucureşti să verifice şi să raporteze modul în care s-a acordat asistenţă medicală în cazul fetiţei.

În urma necropsiei făcute, luni, la Institutul Naţional de Medicină Legală nu a putut fi stabilită cauza decesului, fiind aşteptate rezultatele investigaţiilor de laborator.

"Există anumite probleme care, coroborate, nu pot indica o anumită cauză a decesului. Aşteptăm rezultatele testelor de laborator, după care vom putea stabili cauza decesului", au declarat, pentru MEDIAFAX, legiştii.

În acest caz a fost începută o anchetă şi de către procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti, aceştia aşteptând rezultatele necropsiei şi testelor de laborator.

În urma anchetei se va stabili dacă fetiţei i s-au făcut toate testele necesare şi dacă întârzierea internării a agravat boala.

Conform documentelor puse la dispoziţie de părinţi, fetiţa a fost dusă de patru ori la consult, fără a i se pune un diagnostic de genul viroză, faringită, otită, amigdalită, potrivit stirileprotv.ro.