Macovei, Kapsch: Piaţa de soluţii de stocare rămâne în creştere

Autor: Adrian Stefan Seceleanu 23.05.2012

Piaţa de soluţii de stocare - a cărei valoare este de ordinul milioanelor de euro - a crescut constant în ultimii doi ani şi îşi va păstra şi pe viitor această tendinţă în contextul în care pe de o parte volumul de date creşte, iar pe de alta şi reglementările impun achiziţia de soluţii de arhivare, potrivit reprezentanţilor subsidiarei locale a Kapsch, grup din Austria cu afaceri anuale de 1 mld. euro în IT, telecom şi soluţii de management al traficului.

"În ultimii doi ani piaţa de soluţii de stocare a crescut constant, iar evoluţia se va menţine. Cererea vine atât de la firme care consolidează soluţii mai vechi de stocare, cât şi de la companii care realizează centre de date noi", a declarat pentru ZF Nicoleta Macovei, directorul de vânzări al Kapsch România. "Cererea de soluţii de stocare este în creştere atât în segmentul public, cât şi în cel privat. Acum rar mai sunt proiecte de infra­structură IT în sectorul public unde să nu existe şi o componentă de soluţii de stocare."

Grupul Kapsch a deschis anul trecut o subsidiară în România şi are peste 70 de angajaţi.

Kapsch România a semnat un parteneriat cu producătorul japonez de soluţii de stocare Hitachi, pe care va începe să le comer­cia­lizeze pe piaţa locală atât separat, cât şi inte­grate în soluţii mai com­plexe livrate clienţilor. Hitachi era anterior prezent pe piaţa locală doar prin intermediul companiei româneşti Star Storage. "Vom livra întreaga gamă de produse Hitachi, de la soluţiile de stocare până la cele de back-up, de la soluţiile pentru companiile mari din sectoare precum financiar şi telecom până la cele dedicate firmelor mai mici. Avem 4 consultanţi certificaţi în soluţiile Hitachi în cadrul echipei. Prima ţintă pentru aceste soluţii o reprezintă clienţii din sectorul financiar şi de comunicaţii", a spus Nicoleta Macovei.

"România este una dintre pieţele importante din regiune, iar extinderea reţelei noastre de parteneri răspunde oportunităţilor de creştere pe care le-am identificat pe plan local", a declarat Marek Swierad, general manager al Hitachi Data Systems pentru Europa Centrală şi de Est.

Kapsch caută pe de altă parte în România şi clienţi pentru soluţiile de tip cloud, care sunt furnizate prin intermediul arthDATAsafe, un centru de calcul de înaltă securitate situat la câteva sute de metri adâncime în inima unui munte din regiunea Stiria din Austria.

Centrul de date este situat într-un sistem de tuneluri care ajunge până la 320 de metri în adâncul muntelui, sub un strat de rocă de până la 150 de metri grosime. În earthDATAsafe au fost amenajate săli cu o suprafaţă totală de 4.000 de mp şi tuneluri în lungime de 900 de metri.

Centrul include, printre altele, sisteme speciale de controlul accesului, sisteme de supreveghere şi protecţie împotriva incendiilor, precum şi sisteme independente de climatizare şi alimentare cu energie. Datorită poziţionarii sale în adâncul muntelui, earthDATAsafe este de asemenea protejat împotriva perturbaţiilor electromagnetice.