Oracle pierde procesul cu Google, după ce juriul a decis că Android nu încalcă brevetele companiei

Autor: Vlad Popescu 24.05.2012

Procesul este ca şi pierdut pentru Oracle, deoarece chestiunea pe care s-a dat verdictul de miercuri seara era o piesă centrală în cazul construit de companie.

Decizia reprezintă o lovitură grea pentru Oracle, care spera la despăgubiri peste un miliard de dolari.

Oracle a acuzat Google că platforma Android "calcă în picioare" drepturile de proprietate intelectuală asupra limbajului de programare Java. Google a răspuns că nu a încălcat vreunul dintre brevetele Oracle, iar compania nu poate impune copyright pe anumite porţiuni ale Java, limbajul de programare fiind open-source, adică disponibil publicului larg.

Dacă ar fi câştigat, Oracle ar fi încasat sume uriaşe, dat fiind succesul comercial al smartphone-urilor şi tabletelor echipate cu sistemul de operare Android, notează Reuters.

Pentru Oracle şi carismaticul Larry Ellison, directorul general al companiei, procesul împotriva Google a fost prima acţiune în justiţie programată pentru acest an împotriva unor nume grele din industria IT. Săptămâna viitoare începe judecarea unui nou proces, împotriva Hewlett-Packard (HP).

Purtătorul de cuvânt al oracle, Deborah Hellinger, a declarat că compania va continua să protejeze şi să susţină limbajul de programare Java.

"Oracle a prezentat dovezi copleşitoare la proces, care arată că Google ştia că urma să fragmenteze şi să păgubească Java", a afirmat acesta.

Avocaţii Oracle păreau "îngroziţi" după citirea verdictului, în timp ce reprezentanţii legali ai Google zâmbeau şi se felicitau.

Avocatul general al Google, Kent Walker, a declarat că compania a considerat importantă transmiterea unui mesaj prin câştigarea disputei în instanţă, şi nu la masa negocierilor.

Deşi juriul a considerat că Oracle a demonstrat încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală asupra unor părţi din Java, juraţii nu au putut conveni în unanimitate dacă Google putea utiliza legal acele materiale.