Piaţa locală de sisteme de monitorizare prin GPS creşte cu 40.000 de vehicule în 2012

Autor: Adrian Seceleanu 24.05.2012

Piaţa locală de monitorizare a vehiculelor prin sisteme GPS va creşte cu peste 10% şi în 2012 după ce anul precedent creşterea a fost de 13,5%, până la valoarea de 9,2 milioane de euro, a declarat pentru ZF Cristian Nicolae, director de vânzări şi marketing al companiei ETA-AI (Echipamente şi Tehnologii Avansate - Automatizări Industriale) din Timişoara, unul dintre cei mai mari jucători de pe această piaţă. ETA-AI face parte din grupul de companii ETA din Timişoara controlat de omul de afaceri Romulus Lucaciu, care activează pe diferite segmente ale pieţei de IT&C.

În perioada 2007-2009 piaţa aproape s-a dublat, ajungând la 7,3 milioane euro de la 3,7 milioane euro în 2007. În 2010 piaţa a crescut cu 10%, atingând valoarea de 8,1 milioane euro, potrivit estimărilor ETA-AI.

Numărul de vehicule la care s-a introdus monitorizarea prin GPS era de aproximativ 20.000 în 2010. În prezent aproximativ 75.000 de vehicule sunt monitorizate prin GPS, reprezentând 1,5% din cele circa 5 milioane de vehicule înmatriculate în România. Din acestea 21% sunt monitorizate de ETA-AI. "Pentru 2012 estimăm că se va introduce monitorizarea la alte 40.000 de vehicule la nivel naţional", a spus Cristian Nicolae.

Compania ETA-AI are peste 750 de clienţi şi peste 15.000 de vehicule monitorizate, cu o cifră de afaceri de 8 mil. lei (1,9 mil. euro) în 2011, în creştere cu 27% faţă de anul anterior. Pentru anul curent ETA-AI şi-a bugetat afaceri de 2,5 mil. euro. Fiecare sistem GPS instalat pe o maşină aduce creşteri şi pe piaţa de telefonie mobilă, pentru că soluţia include şi un modem internet şi o cartelă sim de date prin care sunt transmise informaţiile colectate de senzorii de pe autovehicul. ETA-AI colaborează, spre exem­plu, cu Vodafone şi Cosmote.

"Peste 75.000 de cartele SIM sunt în acest moment instalate şi vom ajunge la 100.000 de cartele anul acesta", a declarat Dan Vîrtopeanu, consultant în marketing mobil şi business development manager la Piconet, companie din cadrul grupului ETA specializată în plata parcării cu telefonul mobil. La finalul anului trecut 7% din cartelele SIM cu internet mobil active utilizate prin intermediul modemurilor, cardurilor USB erau alocate serviciilor de monitorizare auto prin GPS. Preţul mediu fără TVA pentru un contract pe 2 ani de zile care include instalarea, echipamentul şi abonamentul lunar este în jur de 200 de euro. Dacă sunt instalaţi senzori suplimentari, preţul poate creşte cu 25-30%.

"Deşi în România sunt peste 5 milioane de vehicule înmatriculate, piaţa cu potenţial imediat pentru sistemele telematice se rezumă la vehicule comerciale uşoare (LCV-uri), cap tractoare şi utilaje agricole. Lupta pentru segmentul de maşini private încă nu a început în România", a declarat Cristian Nicolae.

De ce sunt furnizorii de sisteme de monitorizare concentraţi pe piaţa business şi nu atacă şi piaţa de retail? Piaţa de business are încă loc de creştere, iar din segmentul persoanelor fizice cererea este încă mică, spune Nicolae. "Pentru furnizori este mai eficient să abordeze companiile care au flote - practic acelaşi timp de prezentare a soluţiei este folosit şi pentru o persoană fizică şi pentru o companie. Iar cum piaţa de auto comerciale încă este slab acoperită cu soluţii de monitorizare, eforturile rămân în direcţia aceasta. Cererea de la clienţii persoane fizice este mică şi vine din trei nişe: părinţi care doresc să-şi monitorizeze copiii la deplasările cu maşina; persoane care îşi consideră maşina suficient de preţioasă încât vor să aibă o soluţie de recuperare a ei în caz de furt; persoane care vor să beneficieze de reducerile la asigurarea auto care se acordă în cazul în care maşina e prevăzută cu sistem de monitorizare şi în cazul cărora nu se mai aplică franşiză."

 

Conform datelor monitorizate de companie, în anul 2010 au fost înmatriculate 9.238 de vehicule comerciale uşoare dintr-un total de 271.805 unităţi înmatriculate în Sud Estul Europei şi 3.038 cap tractoare dintr-un total de 53.430 unităţi. România este a treia piaţă din regiune cu 0,94 milioane vehicole comerciale înmatriculate, după Turcia care are 4,2 milioane de vehicole de acest tip şi Grecia cu 1,1 milioane vehicole, conform datelor ETA. În România sunt înmatriculate 535.500 LCV-uri, 94.500 cap tractoare, 32.106 utilaje agricole şi alte 280.602 unităţi (autobuze, semiremorci).

20 de jucători luptă pentru clienţi pe piaţa locală de servicii de monitorizare GPS. Potrivit unei cercetări de piaţă a companiei de analiză Ergo Institute, care a fost realizată în acest an în 15 ţări din sud estul europei (inclusiv România), în industrie urmează o perioadă de consolidări şi achiziţii, care va lovi în primul rând companiile mici. "Doar companiile cu departamente proprii de cercetare şi dezvoltare vor rămâne printre jucătorii importanţi", potrivit studiului.