Vânzările de BCA, prefabricate şi teracotă ale Macon au crescut, iar cele de var au stagnat, în 2011

Autor: Ioan Dornescu 25.05.2012

Grupul Macon, specializat în producţia de materiale de construcţii, a înregistrat anul trecut vânzări mai mari pe segmentele de BCA, prefabricate din beton şi teracotă, iar livrările de var au stagnat, pentru acest an vizând vânzări totale mai mari cu 8% faţă de 2011.

Grupul include companiile Macon Deva, Simcor Var Târgu Jiu, Simbeton Oradea şi Simterac Vadu Crişului.

Segmentul de BCA (beton celular autoclavizat) este principala linie de business din portofoliul grupului, cu o pondere de peste 50%. Vânzările s-au situat anul trecut peste nivelul din 2011, fiind susţinute, printre altele, de un avans de peste 80% al livrărilor directe către proiecte.

Blocurile de zidărie au fost utilizate în lucrări care au vizat proiecte precum un centru de afaceri la Sibiu, două hale de producţie Continental Automotive la Timisoara şi Sibiu, un magazin Baumax la Oradea, Ansamblul Palas Iaşi, Lotus Mall Oradea sau stadionul Cluj Arena, precizează grupul.

"Potrivit raportarilor INS privind dimensiunea pieţei de BCA în 2011, Macon are o cotă de piaţă de 21%, în creştere faţă de anul 2010. Pentru anul în curs, într-o variantă optimistă estimăm că piaţa materialelor de zidărie va rămâne la nivelul anului 2011 sau, dacă luăm în calcul varianta pesimistă, este posibilă o scădere cu circa 5%. Deşi estimările pentru 2012 dintr-o perspectivă optimistă arată cel mult o stagnare a pieţei materialelor de zidărie, ne-am propus şi în acest an un nivel al vânzărilor care să-l depăşească pe cel înregistrat în 2011", se arată într-un comunicat al grupului.

Prefabricatele din beton au înregistrat o uşoară creştere în volum pe cele patru categorii de produse - stâlpi pentru linii electrice aeriene, elemente prefabricate pentru drumuri şi poduri, structuri din beton pentru hale civile şi industriale şi tuburi. Evoluţia pozitivă a fost susţinută în principal de livrările de prefabricate pentru drumuri şi poduri, pe fondul relansării proiectelor de infrastructură.

Printre proiectele de referinţă pe acest segment se numără tronsonul Arad - Nădlac, tronsonul Deva - Orăştie, centura Arad , DN 79 Arad-Oradea sau pasajul peste calea ferată Alba-Iulia, arată Macon.

Vânzările de var, a treia linie de business din punct de vedere al ponderii în cifra de afaceri, s-au situat la acelaşi nivel cu cel înregistrat în 2010, cu o revenire puternică în a doua jumătate a anului, după finalizarea unei investiţii, potrivit sursei citate.

Totodată, teracota pentru sobe şi şeminee a înregistrat un avans în volum al vânzărilor în 2011, mai arată Macon.

Investiţiile finalizate de grup în 2011, în valoare de aproximativ 2,5 milioane euro, au avut ca principal obiectiv mărirea capacităţii de producţie a varului, prin punerea în funcţiune a unui cuptor.

"În cadrul programului investiţional pentru perioada 2012-2015, peste 80% din resursele care vor fi alocate urmăresc creşterea productivităţii şi a calităţii blocurilor de zidărie Macon. Prima etapă a acestui plan investiţional a fost finalizată la 1 mai 2012, astfel încât începând cu această dată dispunem de o nouă centrală termică la unitatea de producţie de la Oradea, investiţie concretizată în cel mai modern sistem de generare a aburului industrial necesar realizării de BCA, precum şi de o linie de ambalare nouă la unitatea de producţie de la Deva, destinată îmbunătăţirii procesului, dar şi uniformizării sistemului de ambalare al BCA la cele două divizii de producţie", se spune în comunicat.

Principalele obiective ale grupului în acest an sunt subordonate strategiei existente pentru perioada 2012-2015 şi urmăresc creşterea performanţelor operaţionale şi financiare ale grupului, se mai arată în comunicat.

"Deşi anul 2012 a început sub auspicii nefavorabile, condiţiile meteo dificile afectând rezultatele lunii februarie, rezultatele peste indicatorii bugetaţi din perioada martie - mai şi prognozele pentru ultimele şapte luni ale anului, ne permit să estimăm că la sfârşitul anului 2012 vânzările totale vor fi cu aproximativ 8% peste cele din 2011", arată reprezentanţii grupului.

Grupul este controlat de compania de private equity Enterprise Investors, înregistrată în Polonia.