Ponta a schimbat într-o zi şefi de instituţii care aveau pe mână 14 miliarde de euro

Autor: Corina Mirea 28.05.2012
Patru instituţii de stat cu bugete cumulate de aproximativ 14 miliarde de euro au noi directori, numiţi la finalul săptămânii trecute de către premierul Victor Ponta în mai puţin de o lună de la venirea sa la guvernare: Marius Lucian Obreja - Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Cristiana Barbu - Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), Ileana Ciutan - Casa Naţională de Pensii Publice şi Ionuţ Maşala - Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR).
Analiştii spun însă că aceste schimbări, care au devenit o cutumă atunci când se schimbă partidul de la guvernare, nu vor modifica semnificativ rezultatele activităţii unor instituţii.

"Mai toate instituţiile statului sunt blo­cate în acest moment. Statul a funcţionat prost în România încă de la început. Victor Ponta face ceea ce au încercat şi alţii înaintea lui, dar cu un om «nu se face primăvară». Cred că nicio organizaţie nu poate fi afectată fundamental într-o situaţie ca aceasta. Într-adevăr, un om competent poa­te face anumite schimbări, dar nu este ele­mentul definitoriu. Este nevoie de o reor­ganizare sau chiar dezafectare şi refacere a acestor instituţii", a spus Matei Păun, ma­naging partner al firmei de consultanţă în fuziuni şi achiziţii BAC Investment.

În ceea ce priveşte criteriile pe care premierul le-a urmat în momentul instituirii noilor preşedinţi ai companiilor publice, Daniela Necefor, managing partner în ca­drul companiei executive search Total Business Solutions (TBS), a afirmat că deşi aceste numiri sunt politice, în mod normal, directorii ar trebui să prezinte o vastă experienţă în domeniul pentru care au fost propuşi, cel puţin în zona tehnică, aşa cum este cazul CNADNR.

"La CNADNR, deşi nu cunosc fişa pos­tului, aş spune că noul preşedinte ar trebui să fi condus o companie de construcţii în acest sector măcar la nivel local", a mai spus ea.

Marius Lucian Obreja, preşedintele filialei teritoriale PNL a judeţului Covasna din luna martie a acestui an, este cel care va gestiona bugetul de aproximativ 5,1 milioa­ne de euro al AVAS, pe care fostul director Aurelian Popa l-a coordonat până la sfârşitul săptămânii trecute. Noul şef al Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului, în vârstă 52 de ani, se află la conducerea societăţii Pro Breco din Covasna, producător de nutreţuri pentru animale, din anul 2010.

Cele 550 de milioane de euro pe care Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă le are disponibile pentru 2012 vor fi administrate de Cristiana Barbu, fost director coordonator AJOFM Vâlcea în anul 2009, numită vineri în funcţia de preşedinte, cu rang de secretar de stat, de către Victor Ponta. Aceasta ia locul Elenei Rodica Andronescu, cea care s-a aflat la conducerea ANOFM pentru doar jumătate de an, după ce fostul şef al instituţiei, Silviu Bian, a fost arestat pentru luare de mită de la angajaţi.

Tot la sfârşitul acestei săptămâni, premierul a decis demiterea din funcţia de preşedinte al Casei Naţionale de Pensii Publice a Doinei Pârcălabu, poziţie pe care aceasta a deţinut-o încă din anul 2009. Cea care va gestiona bugetul de 11 mi­liarde de euro al CNAPS este Ileana Ciutan, doctor în economie şi fost director al Casei de Pensii Dolj în perioada 2005-2009. Ea va admi­nistra pensiile celor 5,3 milioane de pensionari din România.

Noul şef al CNADNR, Ionuţ Maşala, o înlocuieşte pe Daniela Drăghia, care şi-a dat demisia la sfârşitul acestei săptămâni, după ce a condus instituţia începând cu luna martie a anului trecut. Potrivit acesteia, motivul demisiei este diferenţa de "viziune" dintre CNADNR şi Ministerul Transpor­turilor. Mai exact, dacă vechea conducere a Transporturilor avea ca obiectiv construcţia autostrăzii Sibiu-Piteşti ca parte a Corido­rului IV paneuropean, noua condu­cere doreşte să construiască autostrada Sibiu-Făgăraş-Braşov-Comar­nic-Ploieşti, scrie Mediafax.

Anul acesta Ionuţ Maşala va administra un buget de circa 2,2 miliarde de euro, pe care Ministerul Transporturilor îl atribuie CNADNR.

Anterior, Maşala a ocupat postul de director economic adjunct al companiei de autostrăzi.

Acestea nu sunt singurele schimbări pe care Victor Ponta le-a făcut în ultima săp­tămână. Printre destituirile anunţate de Guvern se numără şi cea a Biankăi Szenczi, care a ocupat funcţia de vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Reglemen­tarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice. Postul a fost preluat de Mircea Fechet, consilier local PNL din oraşul Bacău, care deţine în prezent şi rangul de subsecretar de stat, iar Răzvan Taras, consilierul judeţean PSD pentru Braşov este noul preşedinte al Agenţiei pentru Implementarea Proiectelor şi Pro­gramelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (AIPPIMM).

În ceea ce priveşte schimbările pe care Victor Ponta le-a tot făcut în această perioadă, Matei Păun spune că nu crede în efectul pozitiv pe care ele le-ar putea avea, considerând că nu vom vedea schimbări majore nici în rău, dar nici în bine în perioada următoare.

"La noi totul este aşezat exact invers, chiar şi din punctul de vedere al structurii. Şi să vrei să faci ceva şi tot nu e uşor", a adăugat acesta.