Ratingurile României sunt constrânse de nivelul redus de prosperitate şi de şocurile externe

Autor: Andreea Neferu 27.05.2012

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's (S&P) a reconfirmat ratingul României pentru obligaţiunile pe termen lung emise în valută şi în monedă locală la nivelul BB+, cu perspectivă stabilă. "Ratingurile României sunt constrânse de nivelul redus de prosperitate, dar şi de vulnerabilitatea economiei la şo­cu­ri­le externe (...)Totuşi, ratingurile sunt susţinute de îm­bu­nă­tă­ţi­rea indicatorilor fundamentali ai ţării, în condiţiile în care de­ficitul bugetar şi deficitul de cont curent s-au redus, iar eco­no­mia a început să se echilibreze cu ajutorul programului cu FMI", potrivit S&P. De asemenea, ratingul pentru împru­mu­turi pe termen scurt al României a fost reconfirmat la nivelul B.

Reconfirmarea ratingului este cu atât mai importantă cu cât România a majorat recent deficitul bugetar, iar leul s-a depreciat. S&P a arătat că a reconfirmat perspectiva stabilă pentru că consideră că guvernul României va continua să-şi conso­li­de­ze finanţele publice în conformitate cu ţintele asumate, dar şi că dezechilibrele externe vor fi mai moderate faţă de ultima perioadă.

În opinia S&P, există totuşi riscul ca dificultăţile băncilor ma­mă străine să le determine să reducă semnficativ expu­nerea transfrontalieră, ceea ce ar putea duce la limitarea dis­po­nibilităţii creditelor.

Ultima modificare a calificativului acor­dat de S&P a fost îm­bunătăţirea perspectivei de rating de la "negativă" la "stabilă" în martie 2010. Ca urmare a crizei financiare, agenţia a scăzut brusc în 27 octombrie 2008 ratingul României de la BBBl la BB+, cu perspectivă negativă, întorcând astfel România în teritoriul investiţiilor aşa-zis speculative. Tot ce este sub BBB- reprezintă investiţii speculative.