Antonescu nu crede că proiectul privind sistemul de vot uninominal va fi declarat neconstituţional

Autor: Daciana Ilie 28.05.2012

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, vineri, că nu crede că noua lege electorală privind sistemul de vot uninominal pur va fi declarată neconstituţională şi că faptul că unii membri PDL îşi pun problema în acest sens arată că există "îndoieli cu privire la independenţa politică a CCR".

"Eu nu cred, poate sunt naiv, dar nu cred că vor putea merge până acolo să considere neconstituţional un sistem de vot pe care cu mare pompă acum vreun an îl trâmbiţa preşedintele Traian Băsescu, pe care de bună seamă îl relua pe un patefon mai mititel domnul Sever Voinescu şi despre care înşişi contestatarii posibili ai legii, adică pedeliştii sau cum s-or mai numi ei acum, au spus următorul lucru la adoptare: da, mergea uninominal pur, majoritar într-un tur, dar numai dacă erau 300 de parlamentari. Cum putem crede că dacă sunt 400 ceva e neconstituţional, dar dacă erau 300 e constituţional?", a spus Crin Antonescu, care s-a aflat la Câmpina în judeţul Prahova, unde a participat la lansarea candidaţilor USL pentru funcţiile de primari în Câmpina şi Breaza.

Liderul PNL a adăugat că faptul că unii dintre membri PDL îşi pun problema că proiectul privind sistemul de vot uninominal ar putea fi considerat neconstituţional arată că există "îndoieli în legătură cu probitatea, cu corectitudinea şi cu independenţa politică a Curţii Constituţionale".

Antonescu a mai spus că respectă hotărârile Curţii Constituţionale şi pe cele are oricărei alte instanţe, însă pune la îndoială modul în care unii membri ai CC "au ajuns acolo" şi "ce fac ei acolo".

"Respect şi respectăm cu toţii hotărârile acestei instanţe ca şi ale oricărei instanţe, dar nu are niciun rost să fim ipocriţi - eu nu am de gând – şi să ne facem că nu ştim cine sunt oamenii, adică de-alde Zegrean, cum au ajuns acolo şi ce fac ei acolo", a afirmat Antonescu.

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, cu 180 voturi "pentru", 30 "împotrivă" şi 26 abţineri, proiectul privind sistemul de vot uninominal iniţiat de Crin Antonescu şi Victor Ponta, respingând toate amendamentele PDL şi UDMR.

Proiectul prevede că vor fi aleşi deputaţi şi senatori cei care au câştigat colegiul în care au candidat, iar, suplimentar, în judeţele în care minorităţile au peste 7% reprezentare, acestea vor primi în plus un mandat de parlamentar.

Pragul electoral a fost eliminat şi a fost adoptată o prevedere potrivit căreia delimitarea colegiilor va rămâne aceeaşi ca în 2008.

PDL a anunţat că va ataca la Curtea Constituţională legea privind sistemul uninominal de vot propusă de USL şi votată marţi de către Camera Deputaţilor.