Profit record la Romgaz: cel mai mare producător de gaze local a ajuns la un câştig net de 1 miliard de lei

Autor: Roxana Petrescu 28.05.2012

Romgaz Mediaş, cel mai mare producător de gaze din România şi cea mai profitabilă com­pa­nie care încă mai este con­tro­lată de statul român, a ajuns anul trecut la un câştig net record de peste un miliard de lei (circa 244 mil. euro), cu 35% mai mare faţă de rezultatul preliminar anun­ţat de firmă, arată un document emis după adunarea generală a acţionarilor care a avut loc pe data de 25 mai.

Reprezentanţii Romgaz spuneau chiar la în­ceputul acestui an că unul dintre princi­pa­lele motive care au dus atât la creşterea afa­cerilor, cât şi a profitului net în 2011 a fost evo­lu­ţia volumului de gaze vândute. Faţă de pro­fitul net raportat de companie în 2010, câşti­gul în­registrat în 2011 a fost cu peste 58% mai mare.

"Rezultatul brut realizat în perioada ianuarie-decembrie 2011 este mai mare decât cel programat cu 60,61%", se mai arată în documentele emise după adunarea generală a acţionarilor şi postate pe site-ul companiei.

Potrivit celor mai recente informaţii disponibile, Romgaz a înregistrat anul trecut afaceri de 4,05 miliarde de lei, în creştere cu 13% comparativ cu cele din 2010.

Cea mai mare parte din profitul record înregistrat de companie pentru anul trecut va fi însă transferat sub formă de dividende în conturile acţionarilor Romgaz, Ministerul Economiei şi Fondul Proprietatea. În total, este vorba despre plata unor dividende în valoare de 938 de milioane de lei. Doar o mică parte din profitul companiei de anul trecut, adică 93,1 milioane de lei, vor fi utiliza­te ca surse proprii de finanţare.

Compania nu are un buget de venituri şi cheltuieli aprobat pentru 2012.

Romgaz este în prezent una dintre cele mai valoroase companii de stat şi una dintre puţinele companii din portofoliul Ministeru­lui Economiei care au reuşit să obţină marje de profit ridicate în ultimii ani.

Rezultatele record înregistrate de Romgaz pentru anul trecut vin în contextul în care statul se pregăteşte să listeze 15% din acţiunile producătorului de gaze naturale. Potrivit celor mai recente informaţii, valoarea acestui pachet ar putea fi de circa 400 de milioane de euro, listarea fiind programată pentru iulie sau cel târziu în septembrie 2012.

Ministerul Economiei a semnat în martie contractul de intermediere cu sindicatul for­mat din Erste, BCR, Goldman Sachs şi Raif­feisen Capital & Investment pentru lista­rea pe bursă a Romgaz.

În afară de listarea Romgaz, guvernul doreşte să listeze şi alte companii energetice. În aprilie s-a finalizat vânzarea unui pachet de 15% din Transelectrica. Mai departe, ar trebui să urmeze un pachet de 15% din Transgaz, precum şi pachete de câte 10% din Hidroelectrica şi Nuclearelectrica în valoare cumulată de circa 500 de milioane de euro.