FT: Un atac cibernetic asupra Iranului, de o complexitate "fără precedent", duce războiul informatic la un nou nivel

Autor: Radu Racu 29.05.2012

Descoperirea unui program informatic de spionaj care pare să colecteze informaţii sensibile din Iran indică posibilitatea ca războiul cibernetic să fi avansat la un nou nivel, avertizează experţi în securitatea informatică, citaţi de Financial Times.

Kaspersky Lab, producătorul rus al software-ului antivirus omonim, a anunţat că a descoperit un program malware cu numele de cod "Flame", mai "complex" şi mai "sofisticat" decât orice armă cibernetică identificată până acum.

La sfârşitul lunii aprilie, computerele de la ministerul Petrolului, din Iran, au fost atacate de hackeri, iar experţi de la compania americană de securittae IT Symantec au declarat luni că elemente din virusul Flame au fost folosite în operaţiune. Incidentul a fost ascuns de guvern la data respectivă, nefiind clar dacă s-au pierdut date în timpul procesului.

La începutul acestui an, ministrul iranian al apărării a anunţat că sectorul energetic al ţării a fost ţinta mai multor atacuri informatice în ultimii doi ani. Se estimează că virusul Flame este funcţional din anul 2010.

În anul 2010, virusul Stuxnet a stârnit panică după ce reprezentanţii unei centrale nucleare din Iran au crezut că a provocat defecţiuni fizicce la instalaţiile de operare a unităţii, acesta fiind primul virus informatic care a provocat daune materiale. Deşi Flame nu este la fel de eficace, experţii susţin că are o capacitate ridicată de spionaj, care include, spre exemplu, pornirea microfoanelor din calculatoare pentru a înregistra o conversaţie.


Orla Cox, manager de operaţiuni de securitate la Symantec, susţine că este foarte probabil că sursa codului să fi fost scrisă de un stat, dat fiind natura complexă şi volumul uriaş de muncă, precum şi structura ordonată a programării. Mai mult, volumul uriaş de informaţii pe care îl colectează virusul nu poate fi analizat decât de echipe şi resurse complexe.

Pentagonul recrutează octeţi. Noua armată - viruşii informatici

Există voci în industrie care cred că viruşii informatici Stuxnet şi Duqu au fost creaţi de guvernele SUA şi Israelului, deşi cele două state nu au confirmat implicarea.