Afacerile Hidroconstrucţia au revenit peste pragul de un miliard de lei. Profitul - la maximul ultimilor trei ani

Autor: Andreea Neferu 29.05.2012

Hidroconstrucţia, cel mai mare constructor cu acţionariat românesc în 2010, a consemnat anul trecut o cifră de afaceri de peste 1 miliard de lei (236 de milioane de euro), în creştere cu 2,5% în lei faţă de anul precedent.

Cifra de afaceri a Hidro­con­strucţia a crescut datorită "creşterii veniturilor din con­strucţii aferente obiecti­velor din domeniul hidroenergetic edilitar şi infrastructurii, generată de adjudecarea proiectelor de investiţii care au avut asigurate surse de finanţare de la bugetul de stat, pentru cofinanţarea proiectelor care au avut componentă de finanţare comunitară", spun reprezentanţii companiei în raportul financiar pe 2011.

Astfel, Hidroconstrucţia reuşeşte să depăşească pragul de un miliard de lei a doua oară în perioada de criză, după ce a finalizat anul 2009 cu un business de 1,1 miliarde de lei (265 de milioane de euro).

Cea mai mare parte a constructorilor care au anunţat rezultatele obţinute anul trecut au reuşit să-şi crească businessul, chiar cu 10-20%. Spre exemplu, austriecii de la Strabag au ajuns la o cifră de afaceri de 206 milioane de euro, în creştere cu 20%, în timp ce spaniolii de la FCC Construccion au înregistrat afaceri de aproximativ 120 de milioane de euro, un plus de 10% faţă de 2010.

Firmele româneşti de construcţii au avut însă rate mai mici de creştere: Bog'Art SRL, companie controlată de Raul Doi­cescu şi care se ocupă cu activităţi propriu-zise de construcţii, a avut în 2011 o cifră de afaceri de 82 de milioane de euro, nivel similar celui din 2010, în timp ce Delta ACM a înregistrat un business de 98-100 de milioane euro, în uşoară creştere de la 93 de milioane de euro în anul precedent.

Profitul, în uşoară creştere

Profitul net al Hidroconstrucţia a cres­cut în 2011 cu circa 2%, până la 50,4 mi­lioane de lei (11,9 milioane de euro), atingând cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani.

Hidroconstrucţia este cunoscută în special pentru lucrările pe care le-a realizat pe partea de amenajări hidrotehnice în România, însă a construit şi şosele.

În ultimii ani compania a participat la proiecte precum reabilitarea drumului judeţean Ciucea Crasna-Vârşolţ (între judeţele Cluj şi Sălaj), contract în valoare de 70,2 milioane de lei (16,6 milioane de euro), dar şi la amenajarea hidroenergetică a râului Siret pe sectorul Cosmeşti, la reabilitarea staţiei de epurare din Braşov, precum şi la o serie de sisteme de alimentare cu apă şi canalizare din localităţi precum Mediaş, Alba Iulia, Deva sau Focşani.

Printre cele mai recente proiecte câşti­gate de Hidroconstrucţia se numără extin­derea şi reabilitarea reţelelor de alimentare cu apă din Sibiu şi din comuna Şelimbăr, împreună cu alte două firme, contractul ridicându-se la circa 11 milioane de euro.

Anul trecut compania a câştigat 39 de proiecte publice şi private, cu o valoare totală de peste 406 milioane de lei (circa 96 de milioane de euro), "asigurând astfel con­ti­nuitatea activităţii şi realizarea de venituri satisfăcătoare pentru anul 2012", potrivit raportului financiar pe 2011.

Compania nu a răspuns până la închiderea ediţiei solicitării ZF cu privire la cifra de afaceri estimată pentru 2012. Potrivit raportului financiar, anul acesta ar putea exista în continuare probleme cu încasarea creanţelor de la clienţi.

"Menţinerea efectelor negative ale crizei economice şi financiare conduce la lipsa surselor financiare prevăzute în bugetul de stat pentru finanţarea şi cofinanţarea lucrărilor de investiţii aflate în execuţie în anul 2012 şi nu asigură garanţia încasării creanţelor la termenele scadente contractuale", se arată în raportul Hidro­construcţia.

Investiţii de peste 14 milioane de euro

Valoarea investiţiilor realizate de com­panie anul trecut s-a ridicat la 60,6 milioane de lei (14,3 milioane de euro), banii mer­gând către echipamente, modernizări, achi­ziţii de terenuri sau de microhi­dro­agre­gate.

Hidroconstrucţia şi-a deschis anul acesta o sucursală în Germania, în localitatea Kircheim, potrivit informaţiilor apărute în Monitorul Oficial.

Nu este prima oară când colosul Hidro­con­strucţia, care îşi are originile în Întreprin­derea de Construcţii Hidroener­ge­tice, com­panie de stat înfiinţată în 1961, ajunge în Ger­mania. Compania a mai deschis o sucursală în 1992 în Oberboihingen, lucrând la acea vreme la cinci poduri, o staţie de sortare sau la canalul de alimentare a aeroportului Dresda, potrivit informaţiilor disponibile pe site-ul companiei.

Hidroconstrucţia susţinea în urmă cu un an că analizează şi posibilitatea de a ajunge prin contracte în Orientul Mijlociu, în măsura identificării unor condiţii de stabili­tate politică şi economică.

Hidroconstrucţia este unul dintre cei mai mari angajatori români, având anul trecut circa 6.500 de salariaţi, un număr similar cu cel din anul precedent. Hidro­con­struc­ţia este controlată de management şi de asociaţia salariaţilor.

Compania a devenit în 2010 liderul con­structorilor cu capital românesc, ocu­pând prima poziţie cu afaceri de peste 232 mi­lioane de euro.

Printre cei mai mari constructori cu acţio­nariat românesc se mai numără com­panii precum Confort Timişoara (Georgică Cornu), Spedition UMB (Dorinel Umbră­rescu) sau Romstrade (Nelu Iordache).

Piaţa construcţiilor şi-a continuat declinul anul trecut, acesta fiind însă mai temperat faţă de anii anteriori.

Astfel, sectorul s-a ridicat la circa 9,3 miliarde de euro în 2011, în scădere de la 9,7 miliarde de euro în anul precedent şi de la 15,3 miliarde de euro în 2008, care poate fi considerat cel mai bun an, potrivit Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO). Nici pentru 2012 perspectivele nu sunt foarte optimiste, ARACO estimând că, în cel mai bun caz, valoarea sectorului va ajunge între 9,3 şi 9,5 miliarde de euro.