Valentin Ionescu: Nu există motive ca piaţa să crească susţinut în următoarea perioadă

Autor: Andrei Chirileasa 29.05.2012

Valentin Ionescu, fostul direc­tor general al Bursei de Valori Bu­cu­reşti, susţine că în acest moment per­spectivele pentru pieţele de acţiuni sunt ne­gative şi că ar mai putea urma scă­deri pe bursă.

"În momentul de faţă, deşi sunt multe companii în România şi în re­giu­ne sau în SUA care ar avea per­spec­tive interesante, eu sunt defen­siv. Sunt pe cash, după ce am vândut ultimele acţiuni în prima parte a lunii mai de­oarece cred că nu există motive la nivel global şi regio­nal ca piaţa de acţiuni să crească susţinut în urmă­toarea pe­rioadă", a declarat Valen­tin Ionescu, luni seara, la emi­siunea Gândul Live de pe gândul.info.

De la finalul lunii aprilie, indicele BET a pierdut 12,5%, iar indicele BET-FI, care urmăreşte SIF-urile şi Fondul Proprietatea, a scăzut cu 18%. Scă­derile au venit pe fondul evo­lu­ţiilor negative de pe pieţele inter­naţionale, dar au fost ampli­ficate de ajustările preţurilor acţiunilor determinate de trecerea datelor de dividend.

Ionescu mai spune că în această perioadă inves­ti­to­rii trebuie să fie pru­denţi şi să se aştepte la scăderi de încă 5-10% pe acţiuni, în timp ce volu­mele de tranzacţio­nare vor fi tot mai mici. Luni tranzacţiile cu acţiuni de pe bur­să au atins mi­nimul ulti­melor 13 luni, cobo­rând sub pragul de un milion de euro.

Valentin Ionescu este unul dintre cei mai vechi brokeri de pe piaţa locală, lu­crând pe bursă încă de la primele tran­zacţii din 1996. El a fost di­rector general al Bursei de Valori Bu­cureşti (BVB) în perioada 2010-2011, iar în prezent este mem­bru în Consiliul de Administraţie al SIF Mol­do­va (SIF2).