UniCredit CA IB Securities se închide iar operaţiunea de brokeraj se duce în bancă

Autor: Andrei Chirileasa 30.05.2012

În ultimii ani, mai multe bănci mari de pe piaţă şi-au internalizat serviciile de brokeraj pentru a-şi reduce costurile, în condiţiile în care tranzacţiile de pe bursă au scăzut puternic.

UniCredit Ţiriac Bank ar putea anunţa la finalul acestei săptămâni închiderea firmei de brokeraj UniCredit CA IB Securities, pe care o controlează în întregime, şi integrarea operaţiunilor de brokeraj într-un departament din cadrul băncii.

Ieri, Bloomberg a scris că italienii de la UniCredit au hotărât să închidă operaţiunile de brokeraj din România şi Rusia şi să le reducă pe cele din Polonia şi Turcia, pentru a reduce costurile, citând surse apropiate grupului.

Contactaţi de Ziarul Financiar, reprezentanţii UniCredit CA IB Securities au precizat că banca nu va renunţa la activităţile de brokeraj şi că un anunţ oficial privind formula de restructurare va fi făcut vineri 1 iunie. Cel mai probabil, activitatea de brokeraj va fi integrată în bancă, în cadrul diviziei corporate. În ultimii ani, mai multe bănci mari de pe piaţă au procedat la fel. ING Bank şi-a inghiţit divizia de brokeraj încă din ianuarie 2007, iar BCR, BRD şi RBS au procedat la fel.

De asemenea, băncile care au in trat pe bursă în ultimii ani au făcut-o direct, fără să-şi deschidă firme de brokeraj, cum este cazul OTP Bank sau al turcilor de la Credit Europe. Asta deoarece activitatea tot mai redusă de pe bursă nu justifică susţinerea unor firme de brokeraj şi a unor organigrame întregi de personal aferente acestora. Altele, precum Raiffeisen, Banca Transilvania, Carpatica, Bancpost şi Alpha Bank, şi-au păstrat până acum firmele de brokeraj.

Tranzacţiile de pe bursă au scăzut de la o medie de 21 mil. euro pe zi în 2007 la mai puţin de 6 mil. euro pe zi în 2010 şi doar anul trecut şi-au mai revenit, la 9,5 mil. euro pe zi. În plus, comisioanele de tranzacţionare au scăzut foarte mult în această perioadă, în condiţiile în care cele 70 de firme de brokeraj şi bănci care activează pe piaţă s-au bătut între ele să-şi fure clienţii tot mai puţini. În cazul firmelor care lucrează preponderent cu clienţi instituţionali, cum este şi UniCredit CA IB Securities, comisioanele de tranzacţionare au scăzut la niveluri la care abia acoperă costurile de tranzacţionare ale pieţei (comisioanele cerute de BVB şi CNVM) şi nu reuşesc să mai acopere celelalte cheltuieli, astfel că acţionarii trebuie să susţină cu bani companiile.

UniCredit CA IB Securities a fost pe pierdere în perioada 2008-2010, iar pen tru 2011 nu există date financiare disponibile. În 2010, firma a avut afaceri de 2,79 mil. lei şi pierderi din exploatare de 4,36 mil. lei, însă a reuşit să acopere o parte a pierderilor din vânzarea de acţiuni BVB, astfel că rezultatul net a fost o pierdere de 430.000 de lei, potrivit situaţiilor financiare publicate pe site-ul propriu.

Una dintre nemulţumirile italienilor ar putea fi legată de faptul că divizia de brokeraj din România nu a prins până acum niciun contract mare de listare deşi firma a participat în consorţii cu bănci străine şi locale la majoritatea licitaţiilor organizate de stat (pentru ofertele de la Petrom, Romgaz şi Hidroelectrica).