Sortilemn Gherla vede afaceri în creştere cu 10%

Autor: Laurentiu Cotu 30.05.2012
 

Compania Sortilemn din Gherla, unul dintre cei mai importanţi furnizori locali ai grupului suedez IKEA, şi-a bugetat pentru acest an o creştere cu 10% a cifrei de afaceri faţă de rezultatul de anul trecut. Compania a încheiat anul 2011 cu afaceri totale de 30 mil. euro, în creştere cu circa 36% faţă de anul anterior. Mai mult, în primul trimestru din acest an Sortilemn a consemnat afaceri mai mari cu 16% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

 

"Portofoliul nostru de clienţi va creşte în următoarea perioadă cu încă trei companii. Colaborările sunt în principal cu pieţele din Scandinavia, Germania, dar şi Statele Unite sau Canada. În ceea ce pri­veşte evo­luţia pieţei, la începutul anului aceasta nu a fost foarte stabilă", a decla­rat pentru ZF Tran­sil­va­nia Michael Bran­dhu­ber, ma­nager ge­neral Sorti­lemn.

 

Produsele pentru IKEA fabricate de com­pania din Gherla sunt comercializate atât pe pieţele din Europa (Sue­dia, Ger­mania, Franţa sau Marea Britanie), în Arabia Sau­dită, Ja­ponia, SUA şi Canada, pre­cum şi în magazinul IKEA din Bu­cu­reşti. Sortilemn produce fo­tolii, ta­bureţi, scaune şi mese de bucătărie, mese de cafea, ele­mente mulate pentru scaune de bucătărie sau scaune pentru spaţii publice. Anul trecut compania a lansat pe piaţă 50 de pro­duse noi, dintre care 10 au fost dezvoltate pentru IKEA. În acest an Sortilemn va scoate pe piaţă alte 20 de noi pro­duse, dintre care 10 vor fi fabricate numai pentru concernul suedez IKEA.

 

Circa 99% din vân­zările Sortilemn se reali­zează pe piaţa externă, principalii clienţi ai companiei fiind concernul suedez IKEA, Stokke (Norvegia), Holsag (Ca­nada), Elano (Norvegia) şi ForaForm (Norvegia). În momentul de faţă, com­pania are 28 de clienţi activi şi dezvoltă 250 de produse.

 

Planurile de investiţii ale Sortilemn pentru acest an sunt am­bi­ţioase, în condiţiile în care compania a demarat un pro­iect în valoare totală de 9 mil. euro ce prevede realizarea unei fabrici de umeraşe pe o suprafaţă de 10.000 mp. In­ves­tiţia este dezvoltată în parteneriat cu IKEA, iar suedezii vor parti­ci­pa cu 6 mil. euro la realizarea acestui proiect, restul de 3 mil. euro reprezentând fondurile proprii ale Sortilemn. Din tota­lul investiţiei, 8 mil. euro vor fi cheltuiţi pentru achizi­ţio­narea de echipamente, conform reprezentanţilor companiei din Gherla.

 

Acest proiect presupune şi angajarea a 200 de oameni până la finalul acestui an plus încă 100 până în 2015 şi o cifră de afaceri de 10 mil. euro pentru primul an de funcţionare al unităţii. Platforma de producţie Sortilemn din Gherla are o su­pra­faţă de 40.000 mp, la care se vor adăuga din toamnă încă 10.000 mp, odată cu punerea în funcţiune a noii fabrici de umeraşe.

 

Compania are în prezent 920 de oameni, însă pentru acest an sunt prevăzute încă 230 de posturi noi. Sortilemn a fost înfiinţată în anul 1961 şi privatizată în luna noiembrie 1999, în prezent acţionarul majoritar fiind omul de afaceri Michael Brandhuber cu o participaţie de 64%, 35% din acţiuni aparţinând lui Ghişa Ludovic, iar 1% din titluri foştilor sau actualilor colaboratori şi angajaţi ai companiei.

 

Principalii producători locali de mobilă sunt Mobexpert, Elvila, Italsofa, Staer sau Alprom.