Contractele directe au privat Hidroelectrica de 90 de milioane de euro

Autor: Roxana Petrescu 31.05.2012

Bilanţul profiturilor pierdute de Hidroelectrica, cel mai valoros activ al statului român, creşte an de an, în 2011 profituri potenţiale de circa 90 mil. euro ocolind com­pania din cauza contractelor negociate bilateral cu anumiţi intermediari, înţelegeri pe care s-a dus aproape 85% din energia produsă de firmă.

Restul a fost vândută sub costuri către populaţie, aşa că la final de an cel mai mare producător de energie din România a rămas în conturi cu un profit infim de 1,4 milioane de euro, dar cu un necesar de investiţii de miliarde de euro.

Datele publicate ieri de Fondul Proprietatea, care de­ţine 20% din acţiunile Hidroelectrica, au arătat că şi în 2011 tradiţia vânzării de energie cu discount la firme precum Energy Holding a fost dusă mai departe, anul trecut fiind vorba de reduceri de circa 20% faţă de preţul pe care producătorul de stat l-ar fi putut obţine pe bursa de energie OPCOM.

Potrivit calculelor ZF, în perioada 2001-2010 profituri de circa 1,5 miliarde de euro au ocolit vistieria Hidroelectrica din cauza contractelor directe cu "băieţii deştepţi", contracte a căror renegociere a fost cerută de FMI.
Citiţi mai multe detalii pe www.zfcorporate.ro