CNVM extinde mecanismul conturilor globale pentru tot sistemul alternativ de tranzacţionare al BVB

Autor: Stefan Musgociu 31.05.2012

CNVM a decis extinderea mecanismului conturilor globale pentru tot sistemul alternativ de tranzacţionare (ATS) al Bursei de la Bucureşti, deşi singurele acţiuni de pe acest segment de piaţă, titlurile companiilor străine, sunt transferate prin acest mecanism încă din noiembrie 2010.

Decizia pentru extinderea utilizării conturilor globale pe ATS a fost luată joi de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) şi se va aplica din 11 iunie.

Conturile globale erau folosite pe ATS încă din noiembrie 2010 pentru tranzacţionarea acţiunilor companiilor străine, care sunt dealtfel şi singurele titluri de pe sistemul alternativ al Bursei. Pe ATS sunt transferate acţiunile a 20 de companii străine, dintre care 19 au fost aduse de casa de brokeraj Tradeville, iar titlurile Daimler de către BCR. Firma de brokeraj Tradeville este market maker pentru acţiunile aduse de ea, iar de vineri va fi formator de piaţă şi pentru titlurile Daimler, poziţie de pe care, recent, s-a retras BCR.

Introducerea coturilor globale pe sistemul alternativ vine la cinci luni după ce acest sistem a fost implementat pentru toate acţiunile listate piaţa reglementată la vedere administrată de Bursa de Valori Bucureşti.

Potrivit unui proiect al CNVM, toate companiile de pe piaţa Rasdaq urmau să fie mutate pe sistemul alternativ al Bursei, însă Comisia nu a mai discutat această intenţie în condiţiile în care mai mulţi investitori s-au împotrivit propunerii Comisiei.

Conturile globale permit brokerilor să introducă printr-un singur cont toate ordinele de cumpărare sau de vânzare date de clienţi, iar după ce realizează tranzacţia intermediarul împarte acţiunile în contul fiecărui client, în funcţie de instrucţiunea dată de acesta.