Rovana Plumb susţine că se caută soluţii pentru ca algele să nu mai deranjeze turiştii de pe litoral

Autor: Cosmin Vaideanu 31.05.2012

"Vom face o verificare din punct de vedere al analizelor apei Mării Negre pentru a vedea de ce se dezvoltă şi apare acest fenomen algal în aşa fel încât să putem găsi toate măsurile pentru a preveni pe timpul sezonului estival un disconfort turiştilor care vin pe litoral. Nu doar domnul primar Radu Mazăre mi-a spus de acest lucru, ci şi copilul meu, care mi-a zis, «mamă, dacă şi anul acesta mai apar alge pe plajă, trebuie să faci ceva». Acum suntem în analiză să vedem cum se poate preveni", a afirmat, la Constanţa, Rovana Plumb.

Ea a mai spus că una dintre cauzele apariţiei algelor o reprezintă salinitatea mai scăzută a Mării Negre în comparaţie cu alte mări.

"Salinitatea în Marea Neagră este de trei ori mai mică decât în alte mări. Fen omenul algal se produce la o salinitate scăzută. Căutăm soluţii pentru a proteja cetăţenii şi a nu le crea disconfort pe timpul sezonului estival. Dar în acest an nu vom avea alge pe plajă", a spus ministrul Mediului.

La rândul său, primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre, susţine că plajele vor fi curăţate de alge în această vară, dar nu ştie cum poate fi rezolvată definitiv această problemă.

"În primul rând vor fi curăţate toate algele de pe plaje ceea ce nu se întâmpla şi crea un disconfort. Restul, maniera în care putem face Marea Neagră să nu mai producă alge, asta e o chestiune a specialiştilor, nici nu pot să vă promit eu, nici doamna ministru dacă se poate face aşa ceva. Eu din câte am înţeles este un fenomen natural şi o să vedem la ce manieră poate fi stopat, povestea aia cu plasele e o prostie pentru că algele cresc în suspensie la mal. Dacă pui plase nu se mai duc alge în larg în momentul în care le spală curentul sau vine valul. Dar trebuie să înţelegem un lucru, marea este mare, cu diverse lighioane de la rechini până la corali, arici de mare ş.a.m.d. Dacă marea era poluată, nu avea alge. Dar un lucru se poate face în mod cert, anume să fie adunate toate algele de la mal", a spus Mazăre.