Dinastiile Rothschild şi Rockefeller îşi cimentează legăturile cu un parteneriat de investiţii

Autori: Vlad Popescu - Mediafax , Bogdan Cojocaru 01.06.2012

Două dintre cele mai epice dinastii din businessul mondial, germanii Rothschild şi americanii Rockefeller îşi vor întări legăturile care durează de mai bine de un secol printr-un parteneriat de investiţii.

Astfel, fondul RIT Capital Partners, controlat de familia Rothschild şi listat la Londra, va cumpăra 37% din acţiunile fon­­dului de administrare de active Ro­cke­feller Financial Services de la banca franceză Société Générale, scrie CNN. Valoarea tranzacţiei nu a fost dezvăluită.
Afacerea îi dă fondului Rothschild, care deţine active nete de 1,9 miliarde lire sterline, o poziţie sigură pe piaţa ame­ricană. Tranzacţia transatlantică cime­ntează relaţia de peste cinci decenii dintre figurile patriarhale ale celor două familii, David Rockefeller (96 de ani) şi Jacob Rothschild (76 de ani).

Însă legăturile care unesc cele două dinastii datează de mult mai mult timp. În anii 1890, după o competiţie cruntă, membrii familiei Rothschild şi com­pa­nia Standard Oil, a lui John D. Rocke­feller, au încercat să formeze o alinaţă glo­­bală în domeniul comercializării pe­trolului. Planurile au fost zădărnicite de guvernul rus.

Rockefeller & Co a fost fondată în 1882 de John D. Rockefeller pentru a se ocupa de averea acestuia. Firma a fost una dintre primele afaceri de familie de acest tip la nivel mondial. Instituţia administrează în prezent active de 34 miliarde de dolari. Prima afacere bancară a familiei Rothschild a început la sfârşitul secolului al XVIII-lea la Frankfurt, fondată de Mayer Amschel Rothschild. Familia de bancheri a fost implicată în tranzacţii istorice de-a lungul timpului, precum finanţarea războiului purtat de Anglia împotriva împăratului Napoleon în secolul al XIX-lea sau a achiziţiei Ca­nalului Suez de către guvernul britanic.

RIT Capital Partners şi o altă firmă controlată de influenta dinastie, Edmond de Rothschild Group, au anunţat la începutul acestui an că vor forma un nou joint venture pentru a-şi extinde opera­ţiunile de administrare de active şi inves­tiţii. Société Générale deţine din anul 2008, prin divizia de private banking, 37% din acţiunile unităţii de wealth şi asset management a grupului Rocke­feller. Banca franceză l-a înlocuit în martie pe şeful diviziei de private ban­king, noul director Jean-François Ma­zaud fiind mandatat să revigoreze operaţiunea.