Cele mai „ieftine“ acţiuni de pe bursă

Autor: Andrei Chirileasa 01.06.2012
Acţiunile producătorului de aspiratoare Electroargeş Curtea de Areş (ELGS) se tranzacţionează la cel mai mic multiplu de profit (PER) de pe bursă, de 1,74. Cu alte cuvinte, o investiţie în acţiunile Electroargeş poate fi recuperată din profitul companiei pe mai puţin de doi ani.
Un PER mic poate indica faptul că acţiunile sunt sub­evaluate şi au potenţial de creştere pe termen lung, dar şi faptul că investitorii nu au încredere în capacitatea companiei de a-şi menţine profiturile raportate anterior.
Topul acţiunilor "ieftine" este completat de SIF Transilvania şi SIF Moldova, care au avut anul trecut profituri record, la fel ca şi producătorul de îngrăşăminte chimice Azomureş Târgu-Mureş (AZO). Dacă în cazul SIF-urilor, se vorbeşte de ani de zile despre potenţialul lor de creştere, acţiunile Azomureş chiar au crescut cu 175% în ultimul an, dar acum viitorul lor pe bursă este incert, deoarece noul acţionar majoritar ar putea delista compania în urma ofertei de preluare. Dintre acţiunile celor mai mari companii de pe bursă, cele mai atractiv evaluate sunt Petrom, cu un PER de 4,65, şi Banca Transilvania, cu un PER de 5,55.
Citiţi mai multe detalii pe www.zfcorporate.ro