Cat ia un "voluntar" in campanie. De la 50 de lei pe zi la oras, pana la "un mic si o bere" la tara. VIDEO

Autor: Pro TV 01.06.2012

In 2012, fie ca se vrea primar sau consilier, candidatul stie de strategii numai daca este la oras. La sate, campania electorala se face cu finii, cu vecinii si cu voluntarii care muncesc pentru un mic si o bere.

Pensionari sau tineri someri, "agentii de campanie" isi rotunjesc veniturile cu 50 sau 100 de lei, punand afise ori strigand de zor sloganuri.

Cu volanul pe stanga si numere de inmatriculare din Bulgaria, din microbuzul scolii, transformat in masina de campanie a candidatului din Sarulesti, rasuna manele.

Soferul si-a permis o pauza. De campania primarului, candidat la al treilea mandat, se ocupa finul sau, Costel. Argumentele comunicatorului nu sunt din carti.

Suparat ca drumurile sunt infundate, iar catunul izolat, agentul electoral pierde teren. Oamenii candidatului, vecini cu el, il ajuta din convingere.

"Eu nu am vazut pana acum sa se dea o inghetata. Eu nu am vazut pe cineva ca sa dea mici, dar bere da", spune un localnic.

Ca nu curge, dar macar pica pentru primarul candidat, s-a apucat sa faca parc la sat si sa-l pazeasca de gaste si de vaci si domnul Dragan.
"I-am anuntat pe toti ca sambata vine dansul aici, cu consilieri, cu ce are dansul. O fac din convingere. Daca n-am avut bani, mi-a dat un parc, imi mentin familia. 40 de lei pe zi", spune domnul Dragan.
|
Fara bani si doar din recunostinta fac publicitate pe marginea drumului si alti cetateni care tin mult la un candiat din satul lor, Belciugatele.

In tuica, nu in calendare sau pliante cauta argumente sa vina la vot si un pensionar din Branesti, intre 60 de tineri angajati de unul dintre candidati si doi voluntari de-o varsta cu el.
La oras, situatia e cu totul alta. De exemplu, domnul Paul Gagiu. Desi profesia de frezor nu l-ar recomanda, in cartierul lui, unde il stie toata lumea, este cel mai bun agent electoral.
Mititeii si berea sunt recompense numai bune pentru toti cei care vor sa puna umarul intr-o campanie. Pe langa ei, dupa buget, candidatul ofera si 50 sau 100 de lei.