Swiss Capital nu mai este de vineri market maker pentru acţiunile Erste şi Fondul Proprietatea

Autor: Stefan Musgociu 01.06.2012

Cea mai mare casă de brokeraj de la BVB, Swiss Capital, s-a retras vineri din activitatea de market maker pentru acţiunile Erste (EBS) şi titlurile Fondului Proprietatea (FP).

Firma de brokeraj a solicitat Bursei retragerea calităţii de market maker, potrivit unui anunţ publicat vineri de BVB.

Swiss Capital era formator de piaţă pentru acţiunile Erste din februarie 2008, încă de la listarea titlurilor băncii austriece la Bursa de la Bucureşti. Ulterior, la începutul anului trecut, imediat după listarea Fondului Proprietatea, firma de brokeraj a intrat market maker şi pentru aceste titluri.

BCR va continua să activeze ca market maker pentru acţiunile Erste, acţionarul său majoritar.

În acelaşi timp, pentru titlurile Fondului Proprietatea sunt în continuare formatori de piaţă BCR, Raiffeisen Centrobank, SSIF Broker şi casa cehă de brokeraj Wood&Company.

Swiss Capital a rămas în luna mai cel mai activ broker de la Bursa de la Bucureşti cu o cotă de piaţă de 27,97% şi un rulaj de 538,5 milioane lei, cel mai probabil datorită intermedierii deal-ului prin care compania City of London a preluat aproape 2,6% din acţiunile Fondului Proprietatea.

În primele cinci luni casa de brokeraj a consemnat un rulaj de 1,749 miliarde lei, ceea ce reprezintă 18,8% din valoarea tuturor transferurilor realizate la Bursă pe toate segmentele de piaţă. Anul trecut, Swiss Capital a intermediat tranzacţii la BVB de 5,1 miliarde lei şi a avut o cotă de piaţă de 21,95%.