Preda: Ne putem întâlni cu USL pe tema devansării parlamentarelor doar pentru a le da Constituţia

Autor: Emma Toader 01.06.2012

Europarlamentarul PDL Cristian Preda a declarat, vineri, că democrat-liberalii ar putea participa la o discuţie cu premierul Victor Ponta pe tema datei alegerilor parlamentare "doar pentru a le face cadou testul Constituţiei" reprezentanţilor USL.

Cristian Preda a precizat, într-o conferinţă de presă, că propunerea lui Victor Ponta privind organizarea de alegeri parlamentare anticipate "nu este obiect de discuţie cu PDL", deoarece democrat-liberalii "nu vor negocia o ignorare a Constituţiei".

Cristian Preda a spus că singura cale prin care se poate ajunge la alegeri anticipate este demisia Guvernului şi eşecul numirii consecutive a două guverne.

Întrebat dacă PDL ar putea participa la o întâlnire pe această temă, dacă premierul Victor Ponta ar solicita acest lucru, Cristian Preda a spus: "Doar pentru a le face cadou textul Constituţiei, putem să facem acest gest, cumpărăm câteva exemplare din Constituţie şi le deschidem la pagina cu articolele relevante pe această temă".

De asemenea, Cristian Preda a spus, referitor la afirmaţiile lui Viorel Hrebenciuc care spunea într-un interviu că alegerile parlamentare ar trebui să aibă loc în octombrie, şi nu în noiembrie, că aceste date trebuie înţelese exact pe dos.

"V-aş ruga să urmăriţi parcursul declaraţiilor lui Viorel Hrebenciuc, dacă el spune februarie anul viitor, e septembrie anul ăsta, şi invers. Atenţie, că la Viorel Hrebenciuc datele sunt exact pe dos", a spus Cristian Preda.

Liderul PSD, premierul Victor Ponta, a declarat, joi seară, că alegerile parlamentare ar trebui organizate în luna octombrie, astfel încât noul Guvern să îşi poată promova în Parlament proiectul de buget cel târziu în luna noiembrie, spunând că speră să ajungă cu PDL la un acord politic în acest sens.

"Încerc să obţin un acord al tuturor forţelor politice, pentru că aici nu este vorba de a impune ceva, şi sper să fie până la urmă şi PDL de acord, chiar dacă tactica lor acum este să nu fie de acord cu nimic. Eu cred că ar trebui să facem alegerile parlamentare undeva în luna octombrie. Constituţional este un mic impediment, deoarece este o prevedere care spune că trebuie în 20 de zile de la alegeri să convocăm noul Parlament, dar dacă avem un acord politic şi dacă întrebăm şi Curtea Constituţională, să nu adoptăm o hotărâre care să nu fie declarată neconstituţională, cred că este în interesul tuturor ca în luna octombrie când, până să vină sărbătorile de iarnă, până să vină zăpada, ploaia, toate celelate, să avem alegeri, iar noul Guvern să aibă timp să îşi adopte bugetul în Parlament în luna noiembrie, nu cum am făcut tot timpul, în decembrie, de Crăciun, când nu este nimeni atent", a spus Ponta, la Realitatea TV.

El a precizat că a discutat despre acest subiect atât cu cei din USL, cât şi cu cei de la UDMR şi UNPR, intenţionând să aibă o discuţie similară şi cu reprezentanţii PDL, probabil după alegerile locale.

"Să discutăm, este şi în avantajul lor până la urmă", a adăugat Ponta.

Conform articolului 63 din Constituţie, "Camera Deputaţilor şi Senatul sunt alese pentru un mandat de 4 ani, care se prelungeşte de drept în stare de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă, până la încetarea acestora". Alegerile pentru Camera Deputaţilor şi pentru Senat se desfăşoară în cel mult 3 luni de la expirarea mandatului sau de la dizolvarea Parlamentului.

De asemenea, potrivit articolului 89 din Constituţie, "după consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură".