Ministrul Culturii spune că va introduce un sistem de finanţare a proiectelor culturale

Autori: Szasz Jutka , Diana Stancovici 01.06.2012

Ministrul Culturii, Mircea Diaconu, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, la Sibiu, că vrea să introducă un sistem de finanţare a proiectelor culturale care "să funcţioneze ceas", transmite corespondentul MEDIAFAX.

Ministrul Culturii, Mircea Diaconu, a spus că în situaţia în care s-a aflat Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, căruia fostul guvern îi promisese o finanţare de două milioane lei, dar până la urmă a primit 700.000 de lei de la minister şi 300.000 de lei din fondul de rezervă al premierului, sunt toate manifestările culturale următoare.

"Venind acum două săptămâni în minister am aflat că nu există niciun sistem de aprobare a proiectelor culturale, nici măcar o listă a evenimentelor care urmau să înceapă în două - trei zile şi care nu aveau în spate absolut nimic, niciun sistem de aprobare, de programare, de finanţare ca într-o casă serioasă. A venit domnul la mine (Constantin Chiriac, directorul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu - n.r.), la timp din fericire, şi am căutat amândoi hârtii, un proiect depus, absolut nimic, ca şi cum acest festival nu ar fi existat niciodată în scripte. Am dat din mâini, din picioare, am stors, am tăiat de peste tot, de unde am putut, de la lumina electrică, tot ministerul s-a zbătut şi am izbutit să scoatem o sumă, dar nu suficientă. Şi atunci am recurs la ceea ce nu voiam, la fondul de rezervă la dispoziţia primului-ministru. Acesta este destinat, prin lege, calamităţilor - îmi cer scuze, domnul director - dezastrelor, cutremurelor, războaielor, lucruri de tipul acesta. S-a recurs la el pentru suplimentarea aceea, cât s-a putut, pentru ca acest festival să funcţioneze aproape normal, pentru că s-a mai tăiat şi de aici. Repet - pe genunchi, un lucru care mă enervează de o viaţă - a lucra în viteză, neprogramat, la riscul infarctului, clipă de clipă", a spus Diaconu.

El a anunţat că, în câteva săptămâni, va introduce prin ordin de ministru un sistem care să funcţioneze indiferent de cine va fi la conducerea ministerului, care va aproba finanţările proiectelor culturale.

"În acest mandat scurt până în octombrie deja se lucrează la minister la un sistem de programe pe diverse subiecte culturale, la care oricine poate aplica, privat sau public, în egală măsură, ca proiect cultural. Fireşte, fiecare program va avea un board, un sistem de decizie care nu e al ministerului, nu funcţionarii trebuie să decidă. Sistemul de a fi prieten cu ministrul, de a avea pârghii sau nu, e gata, s-a terminat cu lucrul ăsta. Un program normal se face cu un an înainte, cu buget, te asiguri că ai finanţare. Ca să nu facă nimeni infarct, nici domnul Chiriac, nici eu, aceste programe vor funcţiona ceas, cu noi sau fără noi. Nu ştiu cât de corect vor funcţiona, fiindcă subiectivitate există de când s-a născut universul. În zare se vede festivalul Enescu, festivalul Celibidache care sunt exact în aceeaşi situaţie. Este un coşmar pentru mine şi sper să izbutesc, în trei săptămâni maxim, să funcţioneze deja aceste boarduri, ca să dorm liniştit", a spus Diaconu.

Ministrul Culturii a explicat că sistemul de aprobare a finanţărilor va funcţiona de la sine, cu viteză, cei care aduc bani şi din surse externe urmând să primească un punctaj mai mare.

"Va fi un sistem care se face prin ordin de ministru şi la care, pe tematici diferite - cred că sunt vreo cinci, poate aplica oricine. Ai o idee, vedem unde se înscrie şi îţi depui proiectul, iar mecanismul funcţionează singur, cu termene de depunere, rezolvare, anunţare, ca oamenii să ştie din timp. (...) E o chestie tehnică, vor funcţiona cu maximum de viteză. (...) Principiul ar trebui să fie aşa cu cât un iniţiator aduce mai mulţi bani extrabugetari are puncte mai multe. Dacă umbli şi cauţi bani şi colaboratori înseamnă că chiar vrei să faci lucrul acela, dacă nu înseamnă că ai o pilă la minister şi ai pârtie deschisă. Mandatul meu e scurt şi nervos din două unghiuri: creează nervozităţi în cartier şi al doilea pentru că eu lucrez nervos, într-un ritm năprasnic. Trebuie să producă într-un timp extrem de scurt nişte puncte foarte clare, vizibile, punctuale. (...) Am detectat nişte culoare de efort cultural pe care dacă pot să le fac merită tot efortul, toată cazna, toate înjurăturile care se aruncă pe mine, merită dacă eu izbutesc măcar acele două - trei culoare, cu care suntem datori pentru că totuşi ar trebui să nu mai avem veterinari miniştri culturii. Chiar e treabă de făcut", a spus Mircea Diaconu.

Directorul FIST, Constantin Chiriac, a declarat, la rândul său, în aceeaşi conferinţă de presă, că 80 la sută din programul pentru ediţia de anul viitor a festivalului este gata, vestea că la nivelul ministrului va funcţiona un sistem de finanţări fiind "cea mai bună pe ziua de azi".

"Una din cele mai bune veşti pe care le-am aflat azi ( vineri - n.r.) că va exista această transparenţă şi capacitate de a proiecta în timp. Dacă eu ştiu din septembrie când, eu am deja programul făcut pentru următorii doi ani, că am acel sprijin mic de care am nevoie, într-adevăr îmi iau bilete de avion mai ieftine, discut altfel cu hotelierii, cu serviciile, ştiu cum să găsesc metode ca acel ban să devină de două mai scump, în valoarea bugetului", a afirmat Chiriac.