Mihai Tudor pleacă din IBM după 18 ani. Următorul pas: ori o altă multinaţională, ori antreprenoriat

Autor: Adrian Seceleanu 03.06.2012

Mihai Tudor, 51 de ani, care conducea din ianuarie 2011 afacerile gigantului IT american IBM pentru Europa de Sud-Est, a plecat din companie la finalul lunii mai şi are în vedere, după o perioadă de pauză, o revenire în business fie ca antreprenor, fie ca manager într-o multinaţională - nu neapărat din domeniul IT.

"În orice relaţie profesională intervin momente în care simţi că trebuie să iei o pauză, mai ales într-o industrie atât de competitivă precum este IT-ul", a spus Mihai Tudor într-un interviu pentru ZF. "Eu am ajuns la un astfel de moment (...)."

El nu a dorit să ofere mai multe detalii despre motivele care l-au determinat să pună punct carierei în cadrul IBM.

Unul dintre cei mai cunoscuţi manageri din industria locală IT, Tudor a lucrat pentru IBM timp de 18 ani, perioadă în care a ocupat diferite poziţii de management.

El a fost director de vânzări al companiei IBM România în perioada 1998-2001, manager cu resposabilităţi regionale pe linie de business pentru Europa Centrală şi de Est, Orientul Mijlociu şi Africa la sediul IBM din Viena în perioada 2001-2006, iar în perioada 2006-2010 a fost director general al IBM România.

În cei patru ani în care a condus IBM România, compania americană şi-a extins puternic afacerile pe piaţa locală, inclusiv prin deschiderea unor centre de servicii în mai multe oraşe din ţară, în care au fost angajate sute de persoane.

De altfel, în urmă cu un an de zile, într-un alt interviu pentru ZF Mihai Tudor spunea că pentru el cea mai importantă realizare în funcţia de CEO al IBM România a fost "poziţionarea obţinută pentru România pe harta geografică a IBM" prin proiecte de investiţii care au fost câştigate în urma unei competiţii interne cu alte subsidiare ale IBM din alte ţări.
 
IBM se află în discuţii cu autorităţile române pentru a realiza şi alte proiecte de investiţii care ar putea genera câteva sute de locuri de muncă, potrivit unor declaraţii ale fostului ministru al comunicaţiilor Valerian Vreme.

"18 ani reprezintă o perioadă lungă în viaţă profesională a oricui, a fost o perioadă plină de satisfacţii, am avansat practic în IBM de la nivelul de inginer de sistem până la poziţia de director general regional şi am putut să pun umărul la creşterea regională a firmei şi la prezenţa României în acest peisaj", a spus Mihai Tudor.

IBM are în România un business de peste 50 de milioane de euro pe an, în timp ce la nivel regional acesta este de ordinul sutelor de milioane de euro.

Întrebat ce planuri are în continuare, Tudor a spus că momentan va lua o pauză, perioadă în care va decide şi care va fi ur­mătorul pas: fie antreprenoriat, fie o poziţie de manager într-o multinaţională. "(...) înainte de a decide ce vreau să fac pe viitor, îmi permit o scurtă perioadă în care să mă ocup de activităţi care îmi fac plăcere şi pentru care nu am avut prea mult timp în ultimii ani. (...) Pentru revenire sunt tentat atât de activitatea corporate, cât şi de cea antreprenorială, orice este posibil."
 
Întrebat dacă o eventuală revenire în "lumea corporate" va avea loc doar într-o companie IT, Tudor a spus că nu, fără a oferi alte detalii.
 
"Piaţa de tehnologie informatică este extrem de competitivă şi din păcate afectată de probleme serioase de comportament instituţional ale jucătorilor", a răspuns Mihai Tudor unei întrebări despre stadiul dezvoltării pieţei locale IT.

"(Piaţa de soluţii IT - n. red.) reflectă ima­ginea de ansamblu a societăţii româ­neşti, de divizare şi inabilitate în a accepta diversitatea drept un motor al creşterii şi evoluţiei. Rentabilitatea investi­ţiei de stat în tehnologie informatică este scăzută datorită lipsei de competenţă în implementarea de proiecte informatice manifestată atât de ju­că­­torii români, cât şi de cei internaţionali, dar şi datorită imixtiunii intereselor de diversă natură în procesul de selecţie a celor mai bune soluţii", a mai spus Tudor.

Întrebat care estimează că sunt sectoarele care ar putea genera o creştere puternică a cererii pentru soluţii IT, Tudor a spus că acestea "nu pot fi decât în zona IMM-urilor şi în sectoarele de importanţă strategică pentru România: exporturi de servicii bazate pe cunoaştere (la un nivel cât mai ridicat al lanţului de valoare), energie şi transporturi, eficientizarea prin consolidare informatică a funcţionării aparatului de stat".