Investitorii au început să intre în panică şi au dus bursa la noi minime. La ce ne mai putem aştepta?

Autor: Adrian Cojocar 03.06.2012

Bursa de la Bucureşti (BVB) a suferit vineri cea mai drastică scădere din acest an, după o depreciere a indicelui BET de 4,2%, cauzată de veştile proaste venite din planul macroeconomic internaţional, care au accentuat neliniştea investitorilor privind efectele supraîndatorării unor state din zona euro. Indicele general al bursei, BET-C, care urmăreşte toate acţiunile listate mai puţin SIF-urile, a coborât sub pragul de 2.500 de puncte pentru prima dată din septembrie 2009.

Brokerii sunt pesimişti în ceea ce priveşte evoluţia bursei în perioada următoare şi se aşteaptă doar la reveniri de moment ale cotaţiilor pe o tendinţă descendentă. Ei spun că fondurile de investiţii străine care activează la BVB au forţat o ieşire preventivă pe unele acţiuni şi au cauzat scăderi ample pe cele mai lichide titluri româneşti.

"Probabil că investitorii instituţionali îşi închid din poziţiile pe Europa de Est din cauza problemelor pe care le are Grecia şi expunerilor pe care aceasta le deţine mai departe pe unele state, inclusiv România. Precauţia face ca aceste fonduri să-şi limiteze poziţiile. Este dificil de estimat care ar putea fi efectele în eventualitatea ieşirii Greciei din zona euro chiar în cazul unei ieşiri ordonate. Probabil vor avea loc nişte amplitudini destul de mari pe moment până la echilibrarea situaţiei", spune Mihai Chişu, broker la firma de intermediere IFB Finwest.

Agenţia de evaluare Moody's a anunţat zilele trecute că a diminuat plafonul de rating al Greciei la "extrem de specualtiv", cel mai redus nivel posibil, din cauza accentuării riscurilor de ieşire a Greciei din zona euro, deşi reprezentanţii agenţiei au precizat că nu acesta este scenariul de bază pe care îl au în vedere.

Fitch a retrogradat joi opt regiuni din Spania, cu una până la trei trepte, din cauza deficitelor structurale care afectează ţara pe fondul crizei financiare.

Titlurile BRD Societe-Generale (BRD), cea mai mare bancă locală listată, au pierdut într-o singură zi 6,5% din valoare şi au închis şedinţa la un preţ de 8,54 lei/titlu, iar acţiunile OMV Petrom (SNP) s-au depreciat cu 3,5%.

SIF-urile au scăzut în bloc cu până la 5%, iar acţiunile Fondului Proprietatea (FP) s-au corectat cu 1,9%, la 0,4825 lei/titlu.

"Nu cred că bursa va intra pe un trend ascendent multianual până când problemele Greciei şi criza din zona euro nu se vor rezolva odată pentru totdeauna. Piaţa rămâne pradă unor influenţe externe foarte puternice şi pe fondul dezinteresului investitorilor, care persistă de mai mult timp, nu este de azi sau de ieri, scăderile îşi fac simţită prezenţa mult mai pregnant pe piaţa noastră care nu are adâncime. Cumpărătorii sunt de ocazie, majoritatea speculatori care încearcă să profite pe moment de aceste derapaje. Veştile bune s-au terminat, perioada de dividende a trecut, iar economia românească nu arată o revenire care să dea încredere pentru realizarea unei investiţii pe un interval de 6 luni - un an. Motive de creştere sunt puţine şi veştile proaste induc panică printre investitori", a precizat Chişu.

Potrivit lui, evenimentele apar cu repeziciune, iar optica investitorilor se poate schimba de la o zi la alta pe fond emoţional şi nu se poate înscrie într-un cadru fundamental.

Scăderea de vineri a dus indicele general al bursei de la Bucureşti, BET-C, în teritoriu negativ, respectiv o corecţie de 4,8% de la începutul anului, în condiţiile în care în primele trei luni din 2012 adăugase 20%.

Indicele BET-C a spart praguri suport importante în ultimele săptămâni, coborând vineri sub nivelul de 2.500 de puncte pentru prima dată în ultimii trei ani şi a atins cel mai coborât nivel din septembrie 2009.

Indicele BET, care cuprinde cele mai lichide 10 titluri de pe bursă, înregistrează un avans minim de la începutul anului, de 0,9%.

Până în luna mai cotaţiile blue-chips-urilor de pe bursă se aflau la maximele anuale în ciuda corecţiilor externe, însă în ultimele săptămâni acestea au consemnat corecţii ample. În ultima lună BET-ul a pierdut 19% din valoare, iar capitalizarea companiilor româneşti listate pe piaţa reglementată s-a redus cu 2,3 miliarde de euro.

"Ca o părere personală cred că indicele BET nu va închide anul pe plus, dar mă aştept ca indicele BET-FI să o facă dacă vor exista un interes şi o efervescenţă mai mare spre final de an", spune Mihai Chişu.

Brokerii spun totuşi că scăderile ample ale cotaţiilor ar putea aduce cu sine şi oportunităţi importante pentru investitorii care au în vedere un orizont investiţional foarte lung.

"Anii 2012 şi 2013 ar putea fi cea mai bună ocazie pentru a prinde acţiuni ieftine dacă eşti investitor de portofoliu şi le cumperi pe următorii 10 ani. Pe termen mediu aş evita să cumpăr, dar dacă te decizi să o faci este necesar un ordin «stop loss» pentru a preîntâmpina derapajele conjuncturale. Pentru speculatori contează mai puţin ce se întâmplă cu piaţa pentru că ei se descurcă în orice condiţii", a conchis Mihai Chişu.

Piaţa americană a suferit vineri printre cele mai mari corecţii din ultimul an, indicele S&P 500 coborând cu 2,5% pe fondul unor date mult sub aşteptări privind locurile de muncă, care au indicat că şomajul a crescut în luna mai pentru prima dată în aproape un an. Scăderile au cuprins şi continentul european, indicele DAX pierzând 3,4% din valoare, iar cel francez, CAC 40, a coborât cu 2,2%.

Unele dintre acţiunile româneşti cotate pe piaţa RASDAQ au înregistrat scăderi de două cifre. În topul tranzacţiilor pe această piaţă s-au aflat acţiunile Prospecţiuni Bucureşti (PRSN), deţinută de Ovidiu Tender, care au pierdut 23% din valoare. Titlurile firmei de construcţii Socot Târgu-Mureş (SCTO) au căzut cu 39% pe o lichiditate scăzută însă.

Luna mai a adus scăderi puternice pentru acţiunile listate la Bucureşti, alimentate în principal de contextul extern, iar investitorii nu au mai ţinut cont de rezultatele bune afişate de majoritatea companiilor anul trecut şi dividendele importante pe care acestea le-au acordat, care au susţinut creşterile din debutul anului.

Titlurile BRD s-au corectat de la finele lunii aprilie cu 18,3%, iar cele ale OMV Petrom (SNP) au pierdut 16,2%.

Acţiunile Băncii Transilvania (TLV) şi cele ale Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au înregistrat un declin puternic, de 27% în ultima lună.

Titlurile constructorului de magistrale de gaze Condmag Braşov (COMI) şi ale dezvoltatorului imobiliar Impact Bucureşti (IMP) au consemnat cele mai mari corecţii în acelaşi interval, pierzând 30% din valoare în decurs de o lună.