Semnal de la bancheri: E competiţie între proiecte pentru finanţare

Ziarul Financiar 12.06.2012

Finanţarea imobiliară din partea băncilor nu este oprită complet, dar se acordă doar în condiţiile unei participări substanţiale cu lichidităţi din partea acţionarilor şi doar pentru proiecte cu adevărat viabile, a fost semnalul transmis de bancheri jucătorilor din real estate la jumătatea lunii mai în cadrul unui seminar organizat de ZF şi Reff & Asociaţii.

"Pe piaţă sunt în prezent proiecte care vin în competiţie pentru a obţine finanţare bancară. Avem de unde alege. Nu este un «beauty contest», ci o analiză asupra cifrelor", spune Sergiu Manea, vicepreşedinte trezorerie, pieţe de capital şi group large corporates în cadrul BCR.

El spune că BCR, cea mai mare bancă din piaţă, nu a pus pe hârtie pentru acest an un buget anume pentru creditarea de proiecte imobiliare, dar banca are disponibile fonduri pentru proiectele viabile. "Există capital din partea băncii ce poate fi investit în proiectele care fac sens."

Cel mai mare credit imobiliar acordat anul trecut pe piaţa locală a fost reprezentat de refinanţarea proiectului de birouri City Gate din nordul Capitalei printr-un împrumut de 100 mil. euro acordat de Erste Bank, acţionarul majoritar al BCR.

Martin Slabbert, CEO al fondului sud-african de investiţii NEPI, investitor care a plasat aproximativ 300 de milioane de euro în piaţa imobiliară din România în plină criză, a subliniat că dezvoltatorii imobiliari trebuie să pună pe masă şi bani din conturile proprii, în condiţiile în care investiţiile imobiliare sunt plasamente care au nevoie de capital. "Investiţiile imobiliare implică utilizarea capitalurilor proprii. Nimeni nu mai poate face afaceri pe piaţa imobiliară doar cu bani veniţi de la bănci", a explicat Slabbert.

În ultimii ani, în care NEPI şi-a trecut în portofoliu proiecte precum Promenada Brăila, Iris Piteşti, Floreasca Business Park sau City Business Center Timişoara, sud-africanii s-au bazat foarte puţin pe susţinerea băncilor, accesând finanţări prin intermediul pieţelor de valori din Londra, Johannesburg şi, mai recent, Bucureşti.

Drept urmare, NEPI a ajuns pe piaţa locală la un portofoliu imobiliar de 464 mil. euro, având credite de doar 180 mil. euro, adică un grad de îndatorare de sub 40%, care poate fi considerat foarte bun pentru un investitor imobiliar.