Început peste aşteptări pentru companiile din piaţa mobilierului de birou, care au ajuns şi la dublări ale afacerilor

Autor: Ioana David 04.06.2012

Companiile de mobilier de birou au început anul nesperat de bine, raportând creşteri de cel puţin 20% în primele luni ale anului comparativ cu perioada similară din 2011, iar unii jucători vorbesc chiar de dublarea rulajului.

"Am avut un prim trimestru foarte activ, cu o cifră de afaceri peste estimări şi cu finalizarea unor proiecte majore semnate la finalul anului 2011", a spus Christophe Weller, managing partner al Corporate Office Solutions (COS), unul dintre jucătorii semnificativi de pe piaţa importatorilor de mobilă de birou.

Acestea sunt primele semnale pozitive care vin de pe segmentul mobilierului de birou, puternic afectat de scăderea economică. Companiile nu au mai văzut creşteri pe această piaţă din 2008, an în care industria şi-a atins maximul.

2008 a fost anul în care în România începuse să se vorbească despre mobilierul de birou de lux şi chiar au existat iniţiative pentru astfel de unităţi. Proiectele pentru mobilarea de noi clădiri de birouri se vindeau aproape singure, iar concurenţa se diferenţia în funcţie de noutăţi şi design. Probabil că mult timp de acum încolo firmele de mobilier de birou nu se vor mai întâlni cu astfel de creşteri.

A venit însă criza, iar scăderile nu se mai opreau. Odată cu declinul veniturilor, piaţa de mobilier de birou a pierdut şi ea din valoare. Acum se pare că 2011 a fost anul de minim, însă companiile şi-au învăţat lecţia şi sunt rezervate în estimări.

"Nu avem vizibilitate"

"Piaţa este mai activă comparativ cu începutul anului 2011. Fără să spunem că îşi revine definitiv, a avut un trend pozitiv în ultimele şase luni. Din păcate nu avem vizibilitate, astfel încât să putem spune că va continua în acelaşi trend şi restul anului", a mai spus Christophe Weller de la COS. Compania a avut o cifră de afaceri de 3,6 mil. euro în primul trimestru al acestui an, nivel dublu comparativ cu perioada similară din 2011, peste estimările iniţiale. Pentru întregul an 2012, compania previzionează un rulaj de 13,5 mil. euro.

Rezultate în creştere anunţă şi GreenForest, producător de mobilă de birou din Timişoara, deţinut de trei persoane fizice - Ioan Ciprian Vida Osan (35%), Florentin Adrian Sârbu (35%) şi Cristian Florea (30%).

"Începutul anului 2012 a fost relativ dinamic pentru GreenForest cu mai multe proiecte cu valori ridicate realizate, cifra de afaceri pe primele patru luni fiind de peste un milion de euro, în creştere cu circa 20% faţă de primele patru luni din 2011", a spus Sebastian Capotescu, marketing manager al GreenForest.

El a enumerat printre proiectele cele mai importante care au dus la creşterea cifrei de afaceri Emerson România, magazinele C&A, Vodafone, Genpact România, Alcatel sau Kirchkoff România.

"Obiectivul nostru privind cifra de afaceri pe 2012 este de 4 milioane de euro, în creştere cu circa 20% faţă de 2011, vânzările din primele patru luni fiind în acord cu obiectivul nostru anual", a mai spus Capotescu.

Şi birourile de apartament aduc creşteri

Pentru mobila de birou de apartament, primele luni ale anului au adus creşteri de peste 25%. Acesta este cazul kika, retailer ce deţine o singură unitate în zona de vest a Capitalei. Singurul magazin din România al kika a fost deschis în anul 2008, fiind situat în parcul comercial West Park din zona Militari. Unitatea se întinde pe o suprafaţă totală de 27.000 mp, iar investiţia s-a ridicat la 31 mil. euro. Retailerul de mobilă a înregistrat în 2010 o cifră de afaceri de 48,6 milioane de lei (11,5 milioane de euro), potrivit datelor de pe site-ul Ministerului de Finanţe.

"Segmentul de mobilier de birou înregistrează o revenire accentuată anul acesta, creşterile depăşind 25% în fiecare lună de la începutul anului încoace, cu excepţia lunii februarie, în care dinamica a fost negativă pe fondul vremii nefavorabile. În aprilie vânzările de mobilier de birou au înregistrat o creştere foarte mare, depăşind un avans de 50 de procente comparativ cu perioada similară a anului trecut", au spus reprezentanţii kika. Datele companiei mai arată că rezultate foare bune au fost înregistrate şi pentru scaunele rotative.

Mobilierul de birou reprezintă numai 3% din întreaga piaţă de mobilă, care este de circa 900 mil. euro.