Cinci antreprenori au finalizat un centru oncologic de 24 mil. € la Braşov şi pregătesc un proiect în Moldova

Autor: Ioana David 04.06.2012

Cinci antreprenori români au finalizat o investiţie de 24 mil. euro în Centrul de Diagnostic şi Tratament Oncologic din Braşov, în care lucrează în prezent 100 de oameni, aceasta fiind cea mai mare investiţie privată de până acum într-un spital pentru bolnavii de cancer.

"Investiţia a fost realizată pe terenul adus în asociere în participaţiune de Municipiul Braşov. Centrul de Diagnostic şi Tratament Oncologic a fost construit din fonduri proprii, credit bancar, joint-venture pe aparatură şi credit furnizor GE şi Varian", au spus reprezentanţii companiei.

Centrul este construit în spaţiul ocupat anterior de spitalul de stat Sprenghi, demolat acum mai mulţi ani. Construirea noului spital privat a început în noiembrie 2010, unitatea fiind inaugurată oficial săptămâna trecută.

Spitalul din Braşov este deţinut de Gheorghe Duţu, Sorin Grigorescu, Raluca Butuza, Răzvan Tudose şi Radu Pintea. Acesta din urmă este fizician şi are experienţă în vânzarea de echipamente de medicină nucleară. Ceilalţi patru acţionari sunt oameni de afaceri. Gheorghe Duţu a construit centrul comercial Magnolia Center din Braşov şi l-a vândut companiei Miller Development, parte a grupului englez Miller Group, înainte de prăbuşirea pieţei imobiliare. Duţu a fost numit recent de către premierul Victor Ponta în funcţia de preşedinte cu rang de secretar de stat al Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM).
 

Centrele oncologice atrag investiţii

Pe lângă proiectul de la Braşov, şi în Capitală investitorii au început să se orienteze către investiţii pe această nişă a pieţei private de sănătate.

Recent, în industrie au apărut informaţii potrivit cărora urmează să fie finalizată o clinică de 10 mil. euro în Otopeni, care se întinde pe o suprafaţă de 10.000 mp. În acest caz, investitorii sunt sfătuiţi de medicul Cristian Chiricuţă, care se întoarce în România după ce anterior a lucrat în Germania. Printre investitori se numără şi Ludovic Robert, unul dintre fondatorii A&D Pharma, cel mai mare grup din piaţa de medicamente, care însă deţine un pachet minoritar, potrivit surselor ZF.

Deschiderea centrelor de oncologie reprezintă o schimbare de abordare penru investitorii din piaţa serviciilor medicale private, în condiţiile în care până acum aceştia s-au orientat către diagnosticarea afecţiunilor şi puţine au fost cazurile în care s-au implicat şi în tratamentul unor boli mai complicate, aşa cum este cancerul.

Avantajele investiţiilor în domeniul oncologic sunt concurenţa redusă din zona privată (de un an există centrul OncoFort din Bucureşti deţinut de Gral) şi cererea mare pentru aceste tratamente deoarece pacienţii care vor să "evadeze" din spitalele de stat merg în prezent în străinătate.
 

Vor continua angajările

Din cei 100 de oameni care lucrează în prezent în cadrul Centrului de Diagnostic şi Tratament Oncologic din Braşov 30 sunt medici, iar diferenţa este reprezentată de asistente, infirmiere şi personal tehnic, la care se adaugă 35 de medici colaboratori. Până în vara anului următor numărul salariaţilor urmează să ajungă la 170 de persoane.

În ceea ce priveşte tarifele, compania a spus că va exista un contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru unele servicii, iar celelalte vor fi acoperite de cei care le solicită.

"În acest noment avem depusă documentaţia pentru contractul cu CNAS. Conform legii, pacientul îşi poate alege unitatea unde se poate trata. (...) Un pacient cu asigurare se poate trata la noi în baza asigurării de sănătate, iar pentru servicii suplimentare neacoperite de CNAS sau pentru spitalizare se poate percepe o coplată", a mai spus Gheorghe Duţu, unul dintre acţionarii centrului. În aceste condiţii, un bolnav de cancer poate plăti câteva sute de euro pentru un tratament de cinci săptămâni.

Compania se aşteaptă să-şi amortizeze investiţia în 8-10 ani, iar pentru acest an şi-a bugetat într-un scenariu pesimist un grad de ocupare de 65-80%. Totodată, acţionarii se gândesc la încă un centru în ţară, în zona Moldovei, proiect care ar putea fi finalizat în următorii trei ani. Investiţia în acest caz va fi de aproximativ 20 mil. euro, în condi­ţiile în care reprezentanţii companiei spun că o astfel de investiţie nu poate să fie sub acest prag. Potrivit companiei, medicii au fost pregătiţi atât în ţară, cât şi în străinătate.

Directorul centrului este Aurel Tudose, cunoscut în piaţa de medicamente deoarece a fost directorul general al producătorului Sindan (preluat de Actavis în 2006). El se numără şi printre fondatorii clinicilor Hiperdia, alături de alţi oameni de afaceri din Braşov.
 

Spitale de 44 mil. euro finalizate în 2012

Deschiderea Centrului de Diagnostic şi Tratament Oncologic este a doua investiţie mare finalizată anul acesta, după finalizarea spitalului Medicover, care a presupus fonduri de 20 mil. euro. Spitalul Medicover este situat în Bucureşti şi se întinde pe o suprafaţă de 7.000 mp.

Investiţiile de 44 de milioane de euro finalizate de la începutul acestui an sunt încă departe de recordul de 130 de milioane de euro din 2011, însă şi alte deschideri sunt aşteptate în continuare.

Piaţa serviciilor medicale private se ridică la aproximativ jumătate de miliard de euro, iar cei mai mari jucători sunt MedLife, Medicover, Regina Maria, Sanador, Gral, Polisano, dar şi alţii.