Cea mai scumpă chirie pentru o locuinţă din Bucureşti: 20.000 de euro pe lună

Autor: Cristina Cuncea 05.06.2012

Piaţa rezidenţială de lux din Bucureşti a fost dominată în acest an de tranzacţii de închiriere, bugetele lunare pentru astfel de proprietăţi variind între 3.000 de euro şi 20.000 de euro, potrivit unei analize a companiei de consultanţă DTZ Echinox.

Compania a intermediat în primele cinci luni ale anului în curs tranzacţii de închiriere pe segmentul rezidenţial de lux a căror valoare cumulată depăşeşte 500.000 de euro anual (respectiv valoarea cumulată a chiriilor pe un an pentru proprietăţile închiriate). Închirierile au înregistrat o creştere de 100% faţă de acelaşi interval al anului 2011.

"Beneficiarii reşedinţelor au fost ambasadori, înalţi diplomaţi, preşedinţi şi vicepreşedinţi de bănci şi companii multinaţionale, aceştia optând pentru penthouse-uri cu 3-4 dormitoare, situate în zona de nord a capitalei. Bugetele pentru închirierea unor astfel de proprietăţi de top încep de la 4.000 de euro lunar şi pot ajunge până la 10.000-12.000 de euro în cazul apartamentelor tip penthouse şi până la 20.000 de euro pentru vile", se arată într-un comunicat al DTZ Echinox.

Ambasadele, băncile şi marile companii multinaţionale sunt cei mai activi clienţi pe nişa închirierilor rezidenţiale de lux. În cazul ambasadelor, procesul de ofertare şi de selecţie este cel mai îndelungat şi formalizat, ajungând uneori la aproape doi ani.

"Pentru relocarea unui ambasador am lucrat un an şi opt luni. Reşedinţa se afla de peste 30 ani într-o vilă, iar relocarea într-un penthouse a necesitat îndelungi discuţii, multiple comisii oficiale, modificări ale aspectelor de securitate şi ale specificaţiilor tehnice. Penthouse-ul pe care l-au ales are 450 mp utili şi 400 mp de terase", a declarat Raluca Plaviţă, senior residential consultant, DTZ Echinox

În cazul diplomaţilor şi al expaţilor din linia a doua, bugetele pentru reşedinţe se situează între 3.000 şi 6.000 de euro, aceştia vizând de regulă apartamente cu 2-3 dormitoare, nemobilate. Oferta se regăseşte cel mai adesea în zone precum Dorobanţi, Kiseleff, Herăstrău, Nordului.

"Piaţa rezidenţială din Bucureşti oferă astăzi un număr relativ limitat de reşedinţe de top - locaţie, suprafeţe, finisaje şi facilităţi - mai ales atunci când este vorba despre vile. O tendinţă recentă pe care am observat-o în rândul înalţilor diplomaţi este aceea de a se orienta dinspre clasicele vile către penthouse-uri moderne, care le oferă mai mult confort, spaţii ample, flexibil compartimentate şi chiar terase şi grădini mai generoase. Am intermediat recent două astfel de relocări pentru doi ambasadori", a adăugat Plaviţă.

DTZ Echinox a oferit servicii de relocări, renegocieri, consultanţă şi administrare pe segmentul rezidenţial de lux pentru Ambasada Marii Britanii, a Israelului, a Statelor Unite, Ambasada Sudanului, a Tunisiei, Ambasada Germaniei, a Qatarului, Kuwaitului, Iordaniei, a Emiratelor Arabe Unite etc. Între clienţii departamentului rezidenţial se numără de asemenea principalele bănci şi companii multinaţionale.