Proprietarii cer mai mult pe apartamente vechi. Se justifică?

Ziarul Financiar 25.06.2012

Preţurile medii solicitate pentru apar­tamentele vechi cu trei camere din Bucureşti au crescut în aprilie pentru a doua lună consecutiv, ajungând la 78.400 de euro, potrivit Indexului Imobi­li­ar realizat de ZF în colaborare cu firma de consultanţă imobiliară Coldwell Banker.

Statistica arată însă că investitorii în piaţa locuinţelor nu mizează deocamdată pe o revenire semnificativă a cererii în acest domeniu, astfel că numărul autorizaţiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale eliberate în primul trimestru al acestui an a scăzut cu 7% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. La fel ca eco­nomia, piaţa rezidenţială din Bucu­reşti îşi caută la începutul acestui an direcţia, astfel că după două luni de scădere (ianuarie şi februarie) au urmat două luni de revenire a preţurilor (martie şi aprilie).

Preţul mediu al apartamentelor vechi cu trei camere din Capitală a fost în luna aprilie de 78.400 de euro, în creştere cu 0,6% sau 500 de euro faţă de luna precedentă, valoarea medie solicitată de proprietari revenind astfel la nivelul din toamna anului trecut (în octombrie pre­ţul mediu solicitat era de 78.650 de euro, iar în noiembrie de 78.150 de euro).

În aceste condiţii, deocamdată nu se poate vorbi despre o tendinţă clară, cu atât mai mult cu cât preţurile au evoluţii diferite-scăderi urmate de creşteri sau invers - în fiecare dintre cele 20 de cartiere ale Bucureştiului analizate, cu excepţia zonelor Victoriei şi Unirii, unde numărul anunţurilor publicate este mai scăzut.

Dintre zonele analizate, cele mai ieftine apartamente cu trei camere sunt în est, la 1 Decembrie, unde preţul mediu solicitat este de 62.000 de euro, valoare la care aceste locuinţe pot fi achiziţionate cu finanţare prin "Prima casă".