Acţiunile bancare româneşti au fost lovite puternic din cauza problemelor din zona euro

Autor: Adrian Cojocar 05.06.2012

 

 

Titlurile principalelor bănci româneşti listate, BRD Société-Générale (BRD) şi Banca Transilvania (TLV), au suferit în ultimele şedinţe scăderi ample, puse de analişti pe seama evoluţiei sectorului bancar de ansamblu la nivel european şi a stării de neîncredere a investitorilor privind rezolvarea crizei datoriilor suverane.

Acţiunile BRD s-au corectat cu 16% pe parcursul ultimelor patru şedinţe, iar ieri consemnau pe parcursul zilei un declin de peste 5%. În acelaşi interval acţiunile Băncii Transilvania s-au depreciat cu 11,7% după ce au suferit şi ieri o corecţie de 3,3%.

Scăderile înregistrate de cele două bănci erau printre cele mai mari de pe bursă şi au survenit pe fondul unor rulaje reduse, de până la 600.000 de lei (134.000 de euro).

"Scăderea acţiunilor bancare româneşti nu este determinată de situaţia fundamentală a băncilor, ci de evoluţia sectorului bancar la nivel european. Scăderile acţiunilor locale au mers în linie cu evoluţia titlurilor bancare străine. La nivel fundamental ultimele două luni de zile nu au adus schimbări importante. În următoarele trimestre ne aşteptăm în continuare la o creştere modestă a creditării, dacă nu la stagnare, marjele de dobândă probabil că se vor stabiliza, dar nu vor creşte, iar provizioanele la creditele neperformante vor fi cele care vor face diferenţa în privinţa rezultatelor aşa cum s-a întâmplat de altfel şi în primul trimestru", spune Florin Ilie, directorul departamentului de pieţe de capital al ING Bank.

Unii analişti atrag atenţia asupra faptului că în cazul agravării situaţiei externe titlurile bancare pot să revină spre nivelurile înregistrate în punctul maxim al crizei, de la începutul lui 2009. "La începutul lunii mai am recomandat la vânzare acţiunile BRD pentru că banca era supraevalută din punctul de vedere al indicatorilor comparativi la nivel de sector. BRD avea un indicator PER de 17,7 la acea dată, mai mare decât majoritatea băncilor din regiune şi un P/B (preţ raportat la valoarea contabilă) de 1, dublu faţă de cel al Raiffeisen şi Erste spre exemplu. Preţul acţiunilor BRD poate ajunge şi la 4 lei, adică minimul atins în 2009, dacă criza din zona euro se va intensifica", este de părere Andrei Rădulescu, analist în cadrul firmei de intermediere Broker Cluj.

El mai spune că atât timp situaţia se menţine incertă nu putem asista la un sentiment pozitiv pe pieţele bursiere.

"Sentimentul s-a stabilizat în prima parte a anului în urma acordării de dividende, însă doar temporar. Acum este aşteptată o intervenţie pompieristică din partea BCE care să «stingă focul». Cred însă că atât timp cât nu se ajunge la o uniune politică şi fiscală în zona euro criza nu se va termina. Angela Merkel nu doreşte să lanseze eurobonduri pentru că în acest caz Germania ar plăti o dobândă mai mare la împrumuturi şi contextul extern s-a deteriorat semnificativ pe parcursul ultimelor săptămâni. Toţi aceşti factori au efecte adverse asupra ţărilor dependente de finanţarea din zona euro, precum România", mai spune analistul Broker Cluj.

Revenirea acţiunilor bancare româneşti este legată de măsuri de ajutor îndreptate către băncile afectate de criză din zona euro, mai spun analiştii. "Evoluţia acţiunilor bancare româneşti este o funcţie aproape exclusivă de ce ştiri vin de la Berlin. Cred că sunt şanse mai mari ca Germania să cedeze şi să accepte direcţionarea de fonduri pentru ajutorarea sectorului bancar european, prin recapitalizare directă, ceea ce ar fi un semnal pozitiv semnificativ pentru piaţă. E vorba de discuţii care se vor purta în cursul acestei luni, cel mai probabil", a precizat Florin Ilie.

El se aşteaptă ca nivelul creditelor neperformante la nivelul sectorului să continue să urce.

"Atingerea vârfului creditelor neperformante depinde foarte mult de ce se va întâmpla pe plan european, adică dacă se va decide adoptarea unei politici de relaxare cantitativă. Nu mă aştept ca acest vârf să fie atins anul acesta, dar situaţia este foarte diferită de la o bancă la alta în principal din cauza strategiei diferite de provizionare. Banca Transilvania a fost mai prudentă la începutul crizei şi în primul trimestru a provizionat mai puţin, în timp ce BRD a avut o politică de creştere graduală a provizio­nării şi ultimele rapoarte financiare sugerează că banca va continua să crească gradul de acoperire a creditelor neperformante, fapt ce se va traduce printr-un profit mai mic", a explicat Ilie.