Fondurile de investiţii, fără reprezentant în conducerea Romcarbon

Autor: Andrei Chirileasa 05.06.2012

Propunerile unor acţionari minoritari ai Romcarbon Buzău (ROCE) privind revocarea membrilor Consiliului de Administraţie şi alegerea unor noi membri ai CA prin metoda votului cumulativ au fost respinse în Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) de vineri, 1 iunie.

Solicitarea alegerii unor noi administratori venise din partea fondului elveţian Hyposwiss Danube Tiger, care deţine 9,6% din acţiunile companiei, şi a fondului de pensii ING, care deţine 4,9% din acţiuni. Compania este controlată de investitori din Taiwan prin intermediul a două firme, Living Plastic Industry şi Unitai International Corporation, care deţin împreună circa 53,3% din acţiuni. Principalul acţionar minoritar este fondul de investiţii Romanian Opportunitie Fund (fostul Eastern Eagle Fund), cu 14,3% din acţiuni. Fondul de investiţii olandez MEI deţine un pachet de 5,75% din acţiuni.

Consiliul de Administraţie al Romcarbon este alcătuit din trei membri, dintre care doi sunt reprezentanţi ai acţionarilor taiwanezi, iar al treilea este Dan Simionescu, unul dintre directorii SIF Transilvania. El este membru în CA din 2003, când SIF3 era acţionar al Romcarbon, chiar dacă între timp SIF-ul şi-a vândut acţiunile.

Romcarbon produce ambalaje din plastic şi polistiren pentru industria alimentară, filtre auto. Compania a avut anul trecut afaceri de 107 mil. lei, în uşoară scădere faţă de anul precedent, dar a trecut pe profit, cu un câştig de 2,7 mil. lei. Romcarbon are o capitalizare de 9,94 mil. euro.