Cine este românul numit de Ameropa să conducă afacerile de 380 mil. euro ale Azomureş

Autor: Adrian Cojocar 05.06.2012

Grupul elveţian Ameropa Holding, care a preluat la începutul anului cel mai mare producător de îngrăşăminte din România, Azomureş Târgu-Mureş (AZO), l-a numit în funcţia de director general al combinatului pe Mihai Aniţei, 42 de ani.

El l-a înlocuit la conducerea Azomureş pe Jak Kadanik, directorul financiar şi de strategie al grupului Ameropa, care a fost numit temporar în această funcţie. Kadanik rămâne însă în boardul de conducere al Azomureş ocupând în prezent funcţia de vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie.

Aniţei este un manager cu experienţă de peste zece ani în sectorul industrial, însă Azomureş este de departe cea mai mare provocare a carierei sale. El preia un business de 380 de milioane de euro pe an şi intră dintr-o dată în liga celor mai mari manageri de pe bursă. Cu o capitalizare de circa 260 mil. euro, Azomureş este în prezent a opta companie românească de pe bursă ca valoare.

Anterior venirii lui la Azomureş, Mihai Aniţei a condus timp de aproape trei ani reprezentanţa pe România şi Ucraina a companiei americane Greif, unul dintre cei mai mari producători la nivel mondial de ambalaje. În perioada 2007 şi 2008 Aniţei a fost managerul fabricii de sticlă Saint-Gobain Glass România, subsidiara grupului francez Saint-Gobain.

El a fost anterior timp de cinci ani director general şi administrator la combinatul siderurgic Ductil Steel Buzău, care a fost preluat în 2008 de grupul rus Mechel pentru suma de 142 milioane de euro. În trecut Aniţei a fost director la producătorul de zahăr Agrana timp de patru ani, funcţie pe care a ocupat-o chiar de la preluarea fabricii din România de către austrieci în 1998.

Mihai Aniţei a absolvit Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi şi deţine un MBA de la Open University din Marea Britanie.

Cu excepţia schimbării directorului general, Ameropa a operat puţine schimbări în echipa executivă de conducere a Azomureş după preluarea combinatului, însă şi-a numit mai mulţi reprezentanţi în bordul de conducere al companiei. Din echipa executivă mai fac parte Ioan Şoleriu, director tehnic, Mihai Ogrean, director comercial şi pe logistică, şi Angela Podină, director administrativ. Consiliul de administraţie este condus de însuşi proprietarul grupului Ameropa, omul de afaceri elveţian Andreas Zivy.

Azomureş este una dintre cele mai profitabile companii autohtone, anul trecut înregistrând un profit net record, de 365 mil. lei (86 mil. euro) şi o cifră de afaceri de 1.625 miliarde de lei (383 milioane de euro).

Elveţienii, care deţin în prezent 76% din acţiunile Azomureş, au lansat de curând o ofertă în valoare de 63 milioane de euro către acţionarii minoritari, aşa cum prevede legea, cu scopul preluării integrale a producătorului de îngrăşăminte chimice.