Culiţă Tărâţă conduce topul datornicilor de la ADS cu 23,5 mil. €

Autor: Gabriel Razi 06.06.2012

TCE 3 Brazi, afacere deţinută de omul de afaceri Culiţă Tărâţă, care administrează 57.000 de hectare de teren agricol în Insula Mare a Brăilei, are datorii de 23,5 milioane de euro la Agenţia Domeniilor Statului (ADS), instituţie de la care compania a luat în arendă terenurile.

Debitul se compune din sume aferente arendei neplătite din perioada 2002-2007, potrivit reprezentanţilor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Din totalul sumelor pe care Tărâţă le datorează către ADS, 13,2 milioane reprezintă datoria efectivă, restul fiind reprezentat de penalităţile de întârziere.

TCE 3 Brazi a încheiat anul tre­cut cu afaceri în agricul­tură estimate la 100 de milioane de euro, în creştere cu 20% faţă de 2010, ca urmare a încasărilor mai mari venite în urma anului agricol bun.

Antreprenorul a luat în arendă suprafeţele din Insula Mare a Brăilei în anul 2001 pe o perioadă de 20 de ani. În afara terenurilor din judeţul Brăila omul de afaceri mai exploa­tează alte 10.000 de hectare de teren în judeţul Neamţ. În plus, el deţine mai multe ferme de animale unde cresc 1.900 de bovine, 10.000 de oi şi 20.000 de porci, dar şi unităţi de abatorizare şi prelucrare a laptelui şi a cărnii. El a început afacerile în agricultură cu câteva hectare de teren agricol şi 100 de oi.

Producţiile pe care le obţine din ogoarele din Insula Mare a Brăilei sunt însă un adevărat "motor" de creştere pentru afacerile din agricultură ale lui Tărâţă, în condiţiile în care suprafeţele de aici sunt cele mai mari exploatate de o singură companie de pe piaţa locală. În bani, cele 57.000 de hectare valorează pe piaţa liberă circa 120 milioane de euro, potrivit calculelor ZF.

În a doua parte a anului trecut oficialii ADS au anunţat că Tărâţă riscă să rămână fară exploataţia agricolă de 57.000 de hectare din Insula Mare a Brăilei, având în vedere că o hotărâre judecătorească obligă concesionarea terenului arabil către Agricost, o firmă din Iaşi. La acel moment oficialii ADS anunţau că punerea în posesie se va face în termen de câteva săptămâni. Terenurile din Insula Mare a Brăilei au rămas însă în continuare în administrarea antreprenorului din spatele TCE 3 Brazi.

Per total, ADS are de recuperat peste 40 milioane de euro de la cei mai mari 20 de datornici. În top se află şi companii precum Asociaţia Agricolă Isagri Poşta Câlnău (4 mil. euro), Asociaţia Toamna Bogată (3,8 mil. euro) sau Agrogal (0,7 mil. euro).