CNA-fără cvorum la analizarea neregulilor din campanie;Narcisa Iorga s-a retras din şedinţă miercuri

Autor: Laura Mitran 06.06.2012

La şedinţa CNA de miercuri au participat Răsvan Popescu, Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Mircea Valeriu Deacă, Mihai Mălaimare, Gelu Trandafir, Lorand Turos, Valentin Jucan şi Narcisa Iorga, fiind necesară prezenţa a opt membri ai Consiliului pentru asigurarea cvorumului.

CNA a analizat miercuri rapoarte ale Direcţiei Monitorizare cu privire la emisiunile electorale difuzate la posturile centrale în perioada 18.05 - 03.06.2012.

Consiliul a decis sancţionarea cu somaţie publică a postului Giga TV, pentru ediţia din 29 mai a emisiunii "Ora de veghe", nedeclarată ca fiind electorală, în care a fost invitat Daniel Funeriu, consilier prezidenţial pe probleme de educaţie şi membru PDL. Tema discuţiei a fost reforma Funeriu şi pericolul în care aceasta se găseşte sub noua guvernare. Fun eriu a spus, printre altele, că de fapt Ministerul Educaţiei este condus de Ecaterina Andronescu, nu de Liviu Pop, fără ca moderatoarea să aibă vreo replică. Pe tot parcursul emisiunii nu a fost prezentat punctul de vedere al Ecaterinei Andronescu sau al PSD cu privire la acuzaţiile aduse în emisiune. Postul Giga TV a fost somat de CNA pentru încălcarea articolului 3 din Decizia CNA nr. 195/ 24 aprilie 2012 privind desfăşurarea campaniei electorale pentru alegerile locale 2012 în audiovizual - "Radiodifuzorii publici şi privaţi sunt obligaţi să asigure desfăşurarea unei campanii electorale echitabile, echilibrate şi corecte pentru toţi competitorii electorali, raportat la articolul 67 din Legea nr. 67/ 2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale - (1) Radiodifuzorii publici şi privaţi au obligaţia de a asigura, prin măsuri tehnice şi redacţionale, reflectarea campaniei electorale în mod echitabil, echilibrat şi imparţial".

De asemenea, CNA a decis atenţionarea postului Kanal D pentru emisiunea de divertisment "CanCan TV" de pe 29 mai, în care a fost invitat Corneliu Vadim Tudor, candidat PRM la funcţia de consilier în Consiliul General al Municipiului Bucureşti, care a povestit despre viaţa sa amoroasă şi a comentat diferite aspecte ale vieţii mondene actuale. Participarea sa la emisiune a durat aproximativ o oră şi jumătate. Potrivit articolului 4 din Decizia nr. 195/ 2012, alineatul 2, "în perioada campaniei electorale, candidaţii şi reprezentanţii competitorilor electorali pot să participe numai la emisiunile electorale şi de dezbateri electorale".

Tot în şedinţa de miercuri, membrii CNA au decis în unanimitate amendarea postului OTV cu 50.000 de lei pentru dezechilibre în ceea ce priveşte prezenţa candidaţilor în emisiunile electorale şi în ştirile difuzate pe crawl, şi anume încălcarea articolului 3 din Decizia CNA nr. 195/ 24 aprilie 2012, raportat la articolul 67, alineatul 1, din Legea nr. 67/ 2004.

La Realitatea TV, în emisiunea "Realitatea la raport" de pe 23 mai, emisiune de dezbatere în tronson declarat electoral, fără marcare "dezbatere electorală", a fost invitat Rareş Mănescu, în calitate de candidat USL la Primăria Sectorului 6, care a avut intervenţii în legătură cu subiectele dezbătute - deprecierea leului şi problema reprezentării României la Consiliul European.

Emisiunea "Test de stres" de pe 25 mai, nu a fost marcată ca dezbatere electorală pe toată durata de difuzare, ci aproximativ 4 minute, în timpul unei intervenţii a lui Robert Negoiţă, candidat USL la Primăria Sectorului 3, invitat în studio. În emisiune a mai intervenit şi Ciprian Dobre, candidat USL la Primăria Târgu Mureş. În cadrul emisiunii s-au dezbătut subiecte legate de inundaţiile din ultimele zile, cauza acestora fiind sistemul de canalizare defectuos al Bucureştiului.

În alte emisiuni Realitatea TV, care nu au fost marcate ca "dezbatere electorală" şi nici nu au avut conţinut electoral, potrivit raportului CNA, au fost invitaţi miniştri, care s-au exprimat privind reînhumarea poetului Joszef Nyiro.

Reprezentanţii televiziunilor au susţinut, însă, că un ministru, chiar dacă este membru al unui partid politic, se poate exprima într-o emisiune în calitate de ministru, fără a aborda teme electorale, iar emisiunea să nu fie considerată "dezbatere electorală" şi să fie nevoie de un astfel de marcaj. Reprezentantul Prima TV, Noni Mazilescu, a citat articolul 4, alineatul 2 din Decizia CNA privind campania pentru alegerile locale în audiovizual, arătând că "reprezentanţii competitorilor electorali pot să participe numai la emisiunile electorale şi de dezbateri electorale", şi nu "reprezentanţi ai competitorilor electorali", adică orice membru al unui partid.

Pentru Realitatea TV, membrii CNA au propus următoarele sancţiuni: somaţie (Christian Mititelu), amendă de 10.000 de lei (Gelu Trandafir) şi amendă de 30.000 de lei (Narcisa Iorga). Gelu Trandafir şi-a retras ulterior propunerea susţinând-o pe cea a Narcisei Iorga, însă Răsvan Popescu a preluat propunerea de amendare a celui dintâi şi a spus că vor fi supuse la vot în ordinea în care au fost făcute, adică "în crescendo".

Narcisa Iorga a spus că îşi retrage propunerea şi se retrage şi din şedinţă, pentru că "au fost abateri grave", iar membrii CNA stau să discute cu radiodifuzorii. Iorga a mai zis că nu mai participă la nicio şedinţă dedicată campaniei electorale. "Vă urez mult succes, inclusiv duminică, să realizaţi emisiuni frumoase", le-a spus reprezentanţilor posturilor prezenţi la şedinţă, la ieşirea din sală.

În momentul în care Narcisa Iorga a plecat, nu era prezent în sală nici Valentin Jucan, care nu a mai revenit decât la sfârşitul şedinţei, astfel că membrii CNA rămaşi, dintre care între timp a plecat şi Cristina Tepcea, nu au mai putut lua nicio decizie, din lipsă de cvorum.