OAR: Calitatea proiectelor de arhitectură, pe ultimul loc în criteriile de atribuire a contractelor

Autor: Ioan Dornescu 06.06.2012

"Numai 1,5% din licitaţiile analizate au respectat normele în vigoare, în sensul în care comisia a evaluat şi calitatea proiectului. Astfel, în peste 98% din cele 67 de licitaţii incluse în studiu, preţul a fost unicul criteriu de atribuire a proiectului, încălcând astfel legea în vigoare. În cadrul licitaţiilor studiate de OAR Bucureşti cererea de ofertă a fost procedura preferată de autorităţi în vederea achiziţiei unui proiect sau a unei lucrări de arhitectură (în 45 de cazuri). Aceasta este o procedură simplificată, recomandată pentru lucrări simple, care nu necesită o pregătire elaborată a documentaţiei", se arată într-un comunicat OAR.

Printre proiectele considerate de autorităţi ca fiind "simple" şi necesitând o documentaţie care poate fi elaborată în aproximativ 15 zile - neconsiderându-se astfel necesară introducerea unor criterii de atribuire pe criterii de calitate - se numără Planul Urbanistic General al oraşului Pantelimon (PUG), sediul nou al Judecătoriei din Buzău sau consolidarea şi restaurarea unor monumente istorice, precum Mănăstirea Cozia, potrivit sursei citate.

"Aceste licitaţii au probleme extrem de diverse, iar soluţiile pentru care se optează nu iau în calcul calitatea arhitecturii, protecţia mediului, calitatea execuţiei, oportunitatea investiţiei sau impactul pe termen lung. Ne dorim ca prin acest demers să tragem un semnal de alarmă şi să semnalăm faptul că nu se respectă legea", a declarat în comunicat Mircea Ochinciuc, preşedintele OAR Bucureşti.

Arhitecţii arată că doar pentru o treime din aceste achiziţii s-a optat pentru licitaţii deschise, iar dintre acestea doar trei au respectat durata de minimum 51 de zile între data publicării anunţului şi data de predare a documentaţiei. De asemenea, au fost organizate două concursuri la nivel naţional, însă juriile în aceste cazuri nu au fost desemnate de OAR, aşa cum ar fi cerut legea.

Mai mult, în cadrul unuia dintre concursuri a existat chiar specificaţia că "participarea nu este rezervată doar unei anumite profesii".

"Preţul s-a dovedit a fi criteriul de achiziţie cel mai important, precum şi durata execuţiei, deşi în multe dintre cazuri lucrarea nu se poate executa rapid din motive care ţin de tehnica execuţiei şi de punerea în operă. S-au întâlnit astfel situaţii în care în ofertă se specifica faptul că renovarea unui spital se va executa în 2 săptămâni, ceea ce este imposibil. 21 dintre aceste licitaţii s-au referit la lucrări de proiectare şi construcţie luate la pachet (cu toate că acestea sunt două competenţe extrem de diferite", se arată în comunicat.

Pentru obţinerea unui produs de arhitectură de calitate cu un raport ideal calitate-cost se recomandă ca licitaţia pentru serviciile de arhitectură şi cea pentru lucrările de execuţie să se facă separat, a conchis Ochinciuc.