UPDATE: Petru Buiuca - marele câştigător al finalei "MasterChef" de la Pro TV

Autor: Madalina Cerban 06.06.2012

Petru Buiuca este marele câştigător al finalei "MasterChef", care a fost difuzată miercuri seară în direct la Pro TV, el câştigând şi marele premiu în valoare de 50.000 de euro, după ce a încântat juriul cu talentul său gastronomic.

La Pro TV, miercuri seară, s-a dat lupta finală între cei patru finalişti rămaşi în joc pentru titlul de "primul MasterChef al României" - Mariana (Mimi) Nicolae, Alexandru Petricean, Petru Buiuca şi Bogdan Alexandrescu. Seara a fost una plină de emoţie, suspans şi adrenalină, atât pentru concurenţi, cât şi pentru juriul format din Cătălin Scarlatescu, Sorin Bontea şi Florin Dumitrescu, care au avut de luat o decizie foarte grea.

Petru Buiuca, primul "MasterChef" al României, a fost desemnat câştigător de către cei trei juraţi în urma unei lupte strânse, în care s-a "duelat" în preparate cu Mimi Nicolae, după ce Alexandru Petricean şi Bogdan Alexandrescu au fost eliminaţi în urma primelor probe ale marii finale.

"Acest concurs mi-a deschis ochii spre cum se poate găti. Eu chiar fac cartofi prăjiţi acasă şi să câştig competiţia asta înseamnă foarte mult", a spus Petru Buiuca, imediat după aflarea verdictului juraţilor. "'MasterChef' mi-a schimbat viaţa. Indiferent de ce se spune eu ştiu că pasiunea, munca, perseverenţa şi toate probele astea m-au adus la un altfel de nivel. Gândesc altfel viaţa", a mai spus Petru, precizând că va folosi premiul pentru a-şi ajuta familia.

În lupta lor pentru titlul de "MasterChef", Mimi şi Petru au avut de gătit "un preparat care să-i reprezinte": preparatul "a la Mimi" şi preparatul "a la Petru".

Astfel, Petru a pregătit orez cu şofran, ceapă verde şi ardei gras roşu, calcan în ulei de masline şi usturoi, dar şi o reinterpretare a sosului mediteranean, în timp ce Mimi a gătit un carpaccio de pere, ananas şi sos de piper, un piure de mazăre şi un homar cu un sos de smântână şi lămâie.

Preparatele lor au atras laudele juraţilor. "Pe mine m-aţi făcut mândru să fiu aici. Sunteţi primii doi din 2.000, a fost o decizie foarte grea", a spus Chef Florin Dumitrescu, care a precizat că apreciază la Petru "stilul autoritar şi mâncarea gătită corect".

"Mi-aş dori să am pentru fiecare din voi câte un trofeu", a spus, la rândul său, Chef Cătălin Scarlatescu.

Marea finală a debutat în prezenţa unor vedete îndrăgite - Horia Brenciu, Andi Moisescu, Alex Velea şi Smiley -, care au gustat din preparatele gătite de cei patru finalişti cu care şi-au dat întâlnire în platoul "MasterChef". Fiecare dintre finalişti a gătit felul de mâncare şi desertul dorit de vedeta îndrăgită. În urma acestei probe, Bogdan Alexandrescu a părăsit competiţia.

O altă probă a marii finale a fost "Cutia Misterelor", iar ingredientul surpriză a fost oul. Câştigătorul testului "Cutia Misterelor" a fost Alexandru Petricean. El a părăsit însă competiţia "MasterChef" după următoarea probă, în care Mimi, Alexandru şi Petru au avut de reprodus cât mai exact, după imagine, un preparat.

Petru Buiuca are 23 de ani şi a crescut în Constanţa. El locuieşte în prezent în Bucureşti, unde a venit odată cu admiterea la o facultate cu profil economic, se arată pe site-ul http://masterchef.protv.ro.

Petru lucrează ca office manager la un birou de arhitectură. Cu toate acestea, gătitul este marea sa pasiune. Spune că întotdeauna i-a plăcut să gătească şi îşi aminteşte că la vârsta de 5 ani se ducea în bucătărie şi îşi ajuta tatăl la gătit.

Când avea vârsta de 9 ani şi mamei sale i-a fost rău, Petru s-a văzut nevoit să o ajute şi a încălzit lapte pentru ea. Deşi aragazul i se părea un monstru, a încălzit laptele şi i-a pus şi scorţişoară, devenind astfel eroul mamei lui. De atunci, spune Petru, nu a mai ieşit din bucătărie.

A învăţat să gătească singur şi mărturiseşte că îşi doreşte ca în curând să mănânce şarpe, homar gigant şi tarantule. Găteşte orice şi spune că în momentul în care vede ingredientele îi vin în minte multe reţete. Petru mai spune că iubeşte atât de mult gătitul încât şi noaptea visează că scrie reţete.

Cel mai mult îi place să gătească preparate cu şofran. "'MasterChef' pentru mine înseamnă, în sfârşit, locul în care văd oameni pasionaţi de mâncare, de inovaţie în bucătărie, oameni care să îşi lase sufletul în farfurie şi să îl împărtăşească celorlalţi, oameni care vor să se autodepăşească în bucătărie", mai spune Petru.