Cel de-al 42-lea cântat al cocoşului de Hurez. GALERIE FOTO

Ziarul Financiar 08.06.2012

Prin tradiţie, în primul weekend al lunii iunie, la Horezu (judeţul Vâlcea) se desfăşoară Târgul Ceramicii Populare Româneşti (foto 1-11). Ediţia din acest an a fost a 42-a şi a punctat, în mod fericit, depunerea la UNESCO a dosarului prin care ceramica specifică zonei va fi înscrisă pe lista patrimoniului (imaterial) al umanităţii (unde România mai are două "intrări": doina şi jocul căluşarilor).

Tot prin tradiţie, la "Cocoşul de Hurez" participă ceramişti din (aproape) toate zonele ţării, lucru care face ca spectacolul celor trei zile de târg să fie unul multicolor, vesel şi divers. La această ediţie au fost invitaţi meşteri din Horezu, Lungeşti, Vlădeşti, Slătioara (toate din judeţul Vâlcea), Oboga (Olt), Corund, Miercurea Ciuc (Harghita), Curtea de Argeş, Târgu Jiu, Găleşoaia (Gorj), Şişeşti (Mehedinţi), Tomeşti (Hunedoara), Baia Mare, Braniştea (Galaţi), Marginea (Suceava), Costeşti (Iaşi).

Cum este şi firesc, ceramiştii sunt "personajele principale" ale Cocoşului de Hurez, dar sunt secondaţi, cu succes, de reprezentanţi/ practicanţi ai altor meşteşuguri populare (foto 12-19). Iar pentru a încheia cum se cuvine o zi de vizită la Târg, vizitatorii au fost îmbiaţi cu tocăniţă de miel şi sărmăluţe fierte din vreme şi cu pricepere, în ceaune uriaşe, ademenitoare (foto 20).