Doi români nominalizaţi pe lista celor mai buni fotografi din lume/ de Radu Constantinescu

Autor: Radu Constantinescu 08.06.2012

Cele mai bune fotografii din lume, în premieră în România prin expoziţia Sony World Photography Awards 2012 (SWPA), au ajuns la Cluj, în cadrul Photo România Festival. Expoziţia este deschisă publicului în perioada 2 - 12 iunie, la Iulius Mall, şi reuneşte lucrările premiate în acest an la Londra, în cadrul celei mai mari competiţii internaţionale de fotografie din lume la care, alături de maeştrii artei fotografice, se pot înscrie şi amatorii.

Expoziţia cuprinde 70 dintre cele mai reuşite fotografii selectate dintr-un total de 112.000 de înscrieri din 171 de ţări şi a fost prezentată în luna mai la Bucureşti pentru prima dată de la debutul Sony World Photography Awards, în 2007. Interesant de remarcat este faptul că, în premieră, expoziţia clujeană are şi o secţiune dedicată fotografilor români, finalişti în cadrul SWPA în ultimii trei ani. Anul acesta, doi români - Ionuţ Hrenciuc şi Felicia Simion - au fost nominalizaţi pe lista celor mai buni fotografi din lume, la secţiunea "Panoramă", în cadrul competiţiei "Open" şi, respectiv, la secţiunea "Portret", în cadrul competiţiei "Youth".

Şi cum Sony World Photography Awards 2012 are loc chiar înzilele când la Cluj Napoca se desfăşoară cea de a 11-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), arta fotografică îşi dă mâna cu cea cinematografică. Astfel, cei care vor să îşi exerseze creativitatea şi tehnica fotografiei sunt aşteptaţi de Sony la cortul demo amplasat în acest scop în Piaţa Unirii din Cluj, acolo unde, în fiecare seară au loc proiecţii în aer liber în cadrul TIFF.