Firma de brokeraj Transilvania Capital vrea să listeze la BVB companii din Austria

Autor: Stefan Musgociu 07.06.2012

"Avem semnale că sunt firme mijlocii care vor să încerce să se listeze. Vrem să aducem companii străine care să se listeze prima oară la BVB. Dacă o companie medie pe o bursă străină vrea să se listeze pe piaţa din ţara sa, iar aceasta este o piaţă mare, atunci compania respectivă va avea o vizibilitate redusă. Dacă intră pe o piaţă mai mică, cum este cea de la Bucureşti, va avea o vizibilitate mai mare, pentru că va fi o companie relativ mare printre societăţile de la BVB. Am întrebat firme din Austria dacă sunt interesate de listarea la BVB. Ar putea fi şi firme din Germania. Printre sectoarele în care activează sunt agricol greenfield bio, high-tech şi cel al serviciilor. Sunt şi societăţi mai mici din România interesate să testeze ATS-ul BVB (să se coteze pe sistemul alternativ de tranzacţionare al BVB - n.r.)" , a declarat, joi, într-o întâlnire cu presa directorul general al Transilvania Capital, Corona Rădulescu.

Ea a menţionat că, pentru început, casa de brokeraj a avut doar unele discuţii preliminare cu o serie de companii.

"Când am văzut că este un interes am depus la CNVM solicitare pentru paşaport european pentru ca ulterior să discutăm cu emitenţi posibili şi pentru a trece la următoarele etape. Vrem să ne folosim de experienţa acţionarului nostru majoritar (compania austriacă de brokeraj Euro Invest Bank - n.r.) pentru a participa la dezvoltarea pieţei locale de capital", a afirmat Rădulescu.

Euro Invest Bank a preluat anul trecut pachetul majoritar de acţiuni la Transilvania Capital şi a revenit pe piaţa de capital din România după o absenţă de cinci ani.

Euro Invest Bank a fost prezentă pe piaţa românească de capital încă din 1994. De asemenea, casa de brokeraj a fost membru fondator al Bursei de Valori Bucureşti prin firma Austro - Rom, ulterior redenumită Euro Invest Vision. În 2006, Euro Invest a vândut firma de brokeraj din România unui grup de investitori greci, printre care şi compania de brokeraj Fortius Finance Securities. Euro Invest Vision şi-a schimbat în 2007 denumirea în Fortius Finance, sub care activează şi în prezent.

Günter Woinar, directorul general al Euro Invest Bank şi preşedintele Consiliului de Administraţie al Transilvania Capital, crede că piaţa de capital din România trebuie să fie promovată mai mult în rândul investitorilor străini şi în special în zona administratorilor de fonduri medii, cu active de 100 - 150 milioane euro.

"Este nevoie de promovare în rândul investitorilor instituţionali medii, nu doar către cei mari, pentru că cei mari au anumite sume minime pe care le investesc şi sunt sume mari. Cum ar putea un fond ca Black Rock să cumpere pe bursa din România de 100 milioane euro? Ar face-o, dar la plus 15% sau mai mult. Şi cum ar putea să iasă repede din piaţă, când rulajele sunt mici? Ar duce la scăderea abruptă a preţurilor. Altfel, ar putea să investească un milion de euro, să zicem, însă cât ar reprezenta aceste plasamente în toate activele fondului? Zero. Pe de altă parte, un fond mediu, de 100 - 150 milioane euro, ar fi mai indicat pentru a-i prezenta piaţa din România, pentru că în acest caz un plasament în România ar fi vizibil în portofoliul său. Suntem aici să facem «nişte zgomot» pentru a atrage atenţia investitorilor străini asupra pieţei din România, care nu este pomovată îndeajuns. Spre exemplu, în Austria doar câşiva (investitori -n.r.) au auzit de Fondul Proprietatea", a afirmat Woinar.

Euro Invest Bank este ultima casă de brokeraj independentă de pe bursa de la Viena, iar tranzacţiile intermediate pe alte burse le depăşesc pe cele de pe piaţa din Viena.

Transilvania Capital va lansa săptămâna viitoare o nouă platformă de tranzacţionare, prin intermediul căreia clienţii vor avea acces concomitent atât la Bursa de la Bucureşti, cât şi la cea de la Sibiu.

Ppână la finalul acestui an, casa de brokeraj vrea să introducă încă o platformă de tranzacţionare cu acces pe mai multe burse externe, însă aceasta va putea fi utilizată pentru început doar de clienţii instituţionali, care lucrează şi cu un custode.