SIF Moldova dă afară 40% din angajaţi anul acesta ca să reducă costurile

Autor: Adrian Cojocar 07.06.2012

Conducerea SIF Moldova şi-a propus să accelereze programul de restructurare de personal prin diminuarea numărului de angajaţi până la sfârşitul anului cu circa 40%, cu scopul reducerii costurilor de administrare a portofoliului, potrivit unei prezentări realizate cu ocazia unui road-show la Praga.

"Suntem în proces de restructurare a societăţii. Anul acesta vor pleca 40% din angajaţii SIF Moldova, iar anul viitor se va continua în aceeaşi direcţie pentru a diminua costurile salariale cu încă 20%. În urma restructurărilor din 2012 vom realiza economii de 32% la salarii. În primul trimestru al anului costurile de administrare au coborât la 0,27% şi se află spre limita de jos a celor care se obişnuiesc la alte societăţi de administrare a activelor. În viitorul apropiat, vrem ca organigrama SIF Moldova să se plieze pe organigrama unui SAI (societate de administrare a investiţiilor)", a declarat Valentin Ionescu, administrator în cadrul SIF Moldova.

El a mai spus că în urmă cu trei ani când a preluat mandatul actualul consiliu societatea avea 119 de angajaţi, iar la finalul acestui an vor mai rămâne 49 de salariaţi, respectiv o reducere pe ansamblu cu 60%.

Măsura de restructurare vine în contextul în care anul viitor expiră mandatul consiliului iar unii acţionari ai SIF-urilor s-au arătat nemulţumiţi de numărul mare de salariaţi ai celor cinci SIF-uri în comparaţie cu alte societăţi de administrare a investiţiilor.

Ionescu crede că politica predictibilă de dividend a SIF Moldova îi va mulţumi şi pe investitorii care aşteaptă un câştig rapid din investiţii în acţiuni ale societăţii.

"Noi, cei din conducere, ne dorim foarte mult ca SIF Moldova să rămână un emitent atractiv pentru investitori pe termen lung. Prin politica predictibilă de acordare a dividendelor, vrem să acordăm un dividend cât mai bun astfel încât randamentul dividendului să fie intersant şi dacă se poate peste dobânda bancară, plus un management activ al portofoliului pliat peste o îmbunătăţire a calităţii activelor (acum avem aproximativ 85% din active în companii listate) plus cash, 10% pentru plata dividendelor", a mai spuns Valentin Ionescu.

SIF Moldova a decis să acorde în fiecare an minim 50% din profit pentru dividende şi a stabilit un nivel minim şi la nivelul randamentului din dividende, în cuantum de 5% dacă preţul acţiunii este mai mic de 2 lei/unitate sau randament din dividende de 3% în cazul în care valoarea acţiunilor trece de pragul de 2 lei/titlu.

Conducerea SIF Moldova spune că ar putea propune din nou acţionarilor să strângă bani printr-o majorare de capital pentru a putea participa la oferte publice atractive, cum este cea de la Romgaz. La AGA de anul acesta a SIF Moldova nu s-a strâns cvorumul necesar pentru a putea lua decizia de majorare a capitalului. Această decizie ar diminua şi deţinerile reziduale ale celor peste 5 milioane de acţionari inactivi ai SIF Moldova, care au împreună 28% din capitalul SIF, care ar creşte influenţa acţionarilor activi şi care se implică în viaţa societăţii.

"Anul viitor expiră mandatele administratorilor şi probabil va fi un interes mai mare din partea acţionarilor astfel încât să putem strânge cvorumul necesar pentru luarea de decizii importante. Una dintre măsurile propuse va fi de diminuare a limitei de cvorum la 25% pentru ca acţionarii pe de o parte şi managementul pe de altă parte, să poată lua mai uşor decizii", a precizat Ionescu.