Mureş: Aeroportul "Transilvania" va participa la elaborarea prototipului unui radar performant

Autori: Szasz Jutka , Ela Giurgea 08.06.2012

Potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri, de reprezentanţii Aeroportului "Transilvania" din Târgu Mureş, acesta este singurul aeroport din România care participă, în calitate de partener, alături de renumitul Aeroport Schiphol din Amsterdam, la proiectul-pilot de cercetare ATOM, cu o finanţare europeană de peste 5 milioane de euro, început în 2009 şi care se va finaliza în 30 iunie 2012.

În urma acestui proiect, Aeroportul "Transilvania" din Târgu Mureş va participa la elaborarea şi testarea prototipului unui radar extrem de performant.

Proiectul ATOM vizează creşterea securităţii pasagerilor, dat fiind că, după actele teroriste din septembrie 2001, activitatea de securitate aeroportuară a devenit o prioritate pentru aviaţia mondială, iar UE sprijină în mod prioritar dezvoltarea de noi soluţii tehnice pentru supraveghere, control, detecţie şi urmărire a obiectelor considerate periculoase în transportul pe calea aerului.

"Proiectul ATOM (Airport detection and Tracking Of dangerous Materials by passive and active sensors arrays) reprezintă un proiect de cercetare şi dezvoltare a unui prototip de sistem de supraveghere, detecţie şi urmărire ale obiectelor periculoase în transportul aerian, în perimetrul aeroportului, prin intermediul unui sistem de senzori radar activi şi pasivi. (...) Prototipul sistemului ATOM va fi un sistem de securitate non-intruziune, dar cu putere de pătrundere mare, pentru care nu va fi necesară alocarea de puncte specifice de control de securitate. Acest lucru va permite ca sistemul ATOM să nu interfereze fluxul normal de pasageri şi să fie greu de localizat şi evitat de către persoanele rău-intenţionate ce vor să introducă bunuri periculoase în zonele aeroportuare", se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, sistemul va supraveghea toate zonele în care pasagerii sau însoţitorii lor sunt prezenti, va fi capabil să detecteze eventualele bunuri periculoase şi să efectueze monitorizarea acestora, concomitent cu transmiterea informaţiilor către centrele de securitate aeroportuară, pentru luarea măsurilor necesare.

"Un consorţiu desemnat prin proiect va iniţia, dezvolta şi finaliza acest prototip, fiind format din 11 membri din domeniile necesare desfăşurării acestei activităti - cercetare tehnică, universităţi de profil, consultanţă aeronautică şi aeroporturi", se arată în comunicat.

Conform sursei citate, Aeroportul "Transilvania" din Târgu Mureş va fi membru al acestui consorţiu şi aici vor fi efectuate testele finale ale prototipului.

"Aeroportul Transilvania din Târgu Mureş, alături de Aeroportul Schiphol Amsterdam îşi aduce contribuţia în acest proiect prin definirea cerinţelor operaţionale de sistem, analiza impactului cu celelalte sisteme de securitate existente, influenţa asupra pasagerilor şi testele finale ale prototipului", se mai arată în comunicat.