Topul celor mai nepopulare acţiuni de pe bursă: neîncrederea investitorilor le-a dus la minime

Autor: Andrei Chirileasa 09.06.2012

Indicele BET-C care urmăreşte evoluţia tuturor companiilor de pe bursă (cu excepţia SIF-urilor) a ajuns vineri la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani şi jumătate. Cu toate că multe acţiuni sunt încă departe de minime, altele au fost puternic lovite de scăderile din ultima perioadă, ajungând la cele mai reduse niveluri din ianuarie 2010 până în prezent.



Acţiunile transportatorului de energie electrică Transelectrica (TEL), titlurile BRD - a doua bancă de pe piaţa locală şi acţiunile dezvoltatorului imobiliar Impact se numără printre acţiunile care au scăzut în ultimele şedinţe la minimele ultimilor doi ani şi jumătate.

Dafora Mediaş (DAFR), Condmag Braşov (COMI) şi Banca Carpatica (BCC) sunt în aceeaşi situaţie, intrând într-un club al celor mai nepopulare acţiuni de pe bursă din acest moment, alături de nume deja consacrate precum Electroputere Craiova (EPT), Turbomecanica Bucureşti (TBM) sau Amonil Slobozia (AMO). Toţi investitorii care au cumpărat acţiuni la aceste companii începând din ianuarie 2010 şi le mai au încă în portofolii sunt pe pierdere. Cu toate astea, unii vând în continuare şi duc preţurile şi mai jos. De ce?

Când preţul unei acţiuni atinge minime multianuale, de obicei investitorii încep să-şi pună întrebări, deoarece asta înseamnă că fie se confruntă în­tr-adevăr cu probleme, fie percepţia majorităţii investitorilor despre acea acţiune este foarte proastă. Există şi cazuri speciale când unii acţionari mai mari decid să iasă din companie şi vânzările lor duc preţul în jos.

Faptul că aceste acţiuni au ajuns la minime nu ţine doar de ele, ci şi de scăderile puternice care au lovit întreaga piaţă în ultimele zile. De exemplu, acţiunile Transgaz Mediaş (TGN) au pierdut 25% de la începutul lunii mai, mai mult decât titlurile Transelectrica, iar SIF-urile au avut scăderi de 20%, chiar mai mari decât ale BRD. Însă spre deosebire de Transgaz, acţiunile Transelectrica au scăzut mai de jos, adică nu au apucat să crească prea mult înainte să vină corecţiile. La fel şi BRD, care a stagnat luni bune, în timp ce SIF-urile au crescut cu 30-40%.

Acţiunile care sunt la minime, care trag piaţa în jos, sunt denumite "underperformers" (subperformante), iar acest statut vine în general în urma unor rezultate slabe. De exemplu, Transelectrica a raportat profituri nesemnificative în 2009 şi 2010 şi chiar dacă anul trecut a înregistrat o revenire, nu se poate măsura cu Transgaz care raportează marje de peste 20% an de an şi distribuie dividende substanţiale. În plus, Transelectrica este deja la al treilea director general de la începutul anului, ceea ce accentuează neîncrederea investitorilor. Percepţia negativă a fost influenţată şi de scăderea acţiunilor care a urmat ofertei publice prin care statul a vândut pe bursă 15% din acţiunile companiei, la finalul lunii martie. Micii investitori care au subscris în ofertă, la preţul de 15,7 lei, au pierdut deja 23% (17% dacă scăderea se ajustează cu valoarea dividendului).

În cazul BRD, atingerea minimelor vine pe fondul profiturilor tot mai mici raportate de bancă. Preţul acţiunilor BRD a scăzut în ultima lună în ton cu piaţa, dar anterior a stagnat multă vreme în jurul nivelului de 11 lei din cauză că SIF-urile au aruncat periodic în piaţă pachete de acţiuni. Această presiune constantă la vânzare, dar şi perspectivele nefavorabile pentru sectorul bancar au făcut ca investitorii să nu se înghesuie să cumpere acţiuni BRD.

Unele companii, precum Impact, Turbomecanica şi Electroputere, au raportat pierderi tot mai mari în ultimii ani, ceea ce i-a făcut pe investitori să-şi piardă încrederea în aceste titluri. Nici rezultatele Dafora şi Condmag nu au convins piaţa, iar acţiunile Carpatica au fost zguduite şi de şocul condamnării la închisoare a acţionarului majoritar, omul de afaceri Ilie Carabulea din Sibiu.

Scăderea acţiunilor la noi minime poate avea şi părţi bune, deoarece le oferă investitorilor posibilitatea de a cumpăra acţiuni la preţuri foarte atractive şi să câştige mai mult atunci când rezultatele companiei, sau percepţia pieţei se schimbă în bine (dacă se schimbă).

Achiziţiile de acţiuni în acest moment pot fi foarte riscante, din cauza volatilităţii de pe pieţe. Toată lumea se uită către Grecia şi aşteaptă deznodământul. Totuşi, ieşirea Greciei din zona euro este deja luată în calcul de către investitori. Dacă vor mai fi scăderi, probabil că toate acţiunile vor fi lovite. Dar s-ar putea ca o acţiune care este deja la minime, cum este Transelectrica, să reziste mai bine decât una pe care investitorii mai au profituri pe care să le marcheze.