Artego este noul star al bursei după ce a sfidat scăderea cu un avans de 173% anul acesta

Autor: Adrian Cojocar 10.06.2012

Compania care produce benzi de cauciuc şi este controlată de salariaţi a reuşit ceea ce nu au putut Transgaz sau Transelectrica, respectiv să le aducă profituri investitorilor de pe bursă.

Acţiunile producătorului de benzi din cauciuc Artego Târgu-Jiu (ARTE) promovate în decembrie anul trecut la cota a II-a a BVB de pe piaţa RASDAQ au continuat să se aprecieze puternic în ultima lună, cu 44%, în ciuda scăderilor puternice înregistrate de majoritatea titlurilor din piaţă.

Avansul a survenit pe fondul unor tranzacţii de aproape un milion de lei (circa 215.000 de euro) prin care s-au transferat 2% din capitalul Artego. Indicele BET a pierdut în acelaşi interval 12,7% din valoare, iar indicele extins BET-XT a coborât cu 14%.

De la începutul anului titlurile producătorului de benzi din cauciuc au adus cel mai bun randament de pe bursă, respectiv 173%.

Acţiunile Artego sunt printre titlurile mai puţin cunoscute de investitorii de pe bursă, însă odată cu promovarea pe piaţa reglementată acestea au intrat rapid în vizorul investitorilor în special ca urmare a rezultatelor bune raportate de companie în ultima perioadă. La baza aprecierii acţiunilor ar putea sta şi speculaţiile privind preluarea companiei de către un investitor mai puternic având în vedere faptul că este deţinută de salariaţi, însă în ultima perioadă nu au apărut informaţii în acest sens.

Viorel David deţine funcţia de preşedinte şi director general al producătorului de benzi de cauciuc Artego şi are o participaţie de circa 4% din capitalProducătorul din benzi de cauciuc este una dintre puţinele companii privatizate prin metoda MEBO care au reuşit să supravieţuiască şi să se dezvolte prin forţe proprii, fără suportul unui acţionar puternic. Compania este controlată şi în prezent de către salariaţi prin intermediul asociaţiei PAS, care deţine 70% din acţiuni.

Artego a rămas singura fabrică importantă de cauciuc din România în condiţiile în care înainte de Revoluţie existau în total 17 fabrici de cauciuc pe plan local.

Firma este condusă de 25 de ani de către Viorel David, care deţine funcţia de preşedinte şi director general al producătorului de benzi de cauciuc şi are o participaţie de circa 4% din capital.

Cu prilejul promovării acţiunilor Artego pe piaţa reglementată David s-a descris ca fiind un "dictator" în procesul de conducere a societăţii pentru că are reguli stricte pe care toată lumea din fabrică trebuie să le respecte.

Compania acoperă 90-95% din producţia internă de benzi din cauciuc la nivel naţional care sunt destinate marilor companii din minerit şi sectorului energetic din România, precum Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, CNH Petroşani, CE Rovinari, CE Turceni sau CE Craiova. În ultimii ani, mai mulţi clienţi importanţi din industria de minerit şi-au restrâns activitatea, iar compania ar fi fost puternic afectată dacă nu şi-ar fi îndreptat atenţia asupra exporturilor pentru a compensa scăderea cererii interne.

În 2011, livrările pe piaţa externă ale Artego au crescut puternic, cu 60%, la aproape 20 mil. euro, iar pentru acest an conducerea societăţii estima că exporturile vor atinge cifra de 25 mil. euro, adică un avans pe partea de exporturi de circa 25%.

Anul trecut profitul Artego s-a majortat cu 90%, la 4,3 mil. lei (un milion de euro), după un avans de circa 30% la nivelul afacerilor, care au ajuns la 198,2 mil. lei (47 mil. euro).

În primul trimestru compania a continuat să afişeze rezultate în creştere mai ales la nivelul profitului, care a urcat de 2,6 ori comparativ cu primele trei luni din 2011 şi a depăşit cu puţin nivelul de două milioane de lei. Cifra de afaceri a producătorului de benzi din cauciuc a crescut cu 7,3%, la 48,5 mil. lei (11 mil. euro).

Titlurile Artego au mai fost "vânate" de invesitori şi în perioada de boom a pieţei RASDAQ din vara anului 2007, când o acţiune Artego ajunsese să se tranzacţionze la un preţ de peste 14 lei/titlu, iar capitalizarea companiei se cifra atunci la 42 mil. euro. La ultima cotaţie de pe piaţă, de 5,77 lei/unitate, valoarea de piaţă a Artego se ridică în prezent la 57,4 mil. lei (12,9 mil. euro).

Compania le-a acordat în acest an acţionarilor dividende în valoare cu­mu­lată de 2,4 mil. lei, care la data de înregistrare le ofereau acestora un randament brut de 6,5%. SIF Oltenia, unul dintre principalii acţionari minoritari ai Artego, cu o participaţie de 5,68%, a profitat de aprecierea acţiunilor companiei din ultimele luni pentru a marca câştiguri, luna trecută reducându-şi participaţia sub pragul de 5% din acţiuni. Cumpărătorii pachetelor nu au fost raportaţi pe bursă.