BNR va controla evoluţia cursului indiferent de presiunile băncilor cu capital străin

Autor: Claudia Medrega 10.06.2012

Banca Naţională susţine că a reuşit să menţină cursul de schimb la un nivel sustenabil, deşi intervenţiile sale pe piaţă sub diverse forme au fost criticate de multe ori, în special de băncile cu capital străin din România, iar flotarea administrată a cursului practicată de BNR şi care presupune explicit intervenţii ale băncii centrale este din nou la modă pe plan internaţional în contextul crizei.

"În România, în această perioadă, am reuşit să ne menţinem (în privinţa cursului de schimb - n. red.), deşi am fost criticaţi. Nu am fost înţeleşi, de multe ori, mai ales de către băncile din România cu capital străin care au spus: de ce interveniţi, pentru că noi stabilim rata de schimb, noi suntem şefii, nu voi, banca centrală? Noi am reuşit cumva să administrăm fluctuaţia valutară în această perioadă", a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, la conferinţa "Public Policies and The Direction of Financial Flows", într-un discurs centrat pe provocările politicii monetare în perioadele de tranziţie şi modalităţile de a gestiona "schimbările de paradigmă". El a menţionat că piaţa valutară din România a fost suficient de mică încât să nu apară probleme "semnificative", iar BNR a putut menţine cursul de schimb la un nivel sustenabil.

La începutul anilor '90, circa două treimi din ţările lumii aplicau diferite variante ale flotării controlate ale cursurilor de schimb, însă din 2001 FMI a recomandat soluţii extreme ("corner solutions"), având în vedere existenţa unor fluctuaţii mari ale fluxurilor de capital. După criză, chiar şi adepţii regimurilor de flotare liberă a cursului au fost forţaţi să accepte intervenţiile pe pieţele valutare, a mai spus Isărescu. România a trecut în 2005 la ţintirea inflaţiei în paralel cu un regim de flotare controlată a cursului. Denominarea şi trecerea la strategia de ţintire a inflaţiei au marcat stabilizarea cursului leului după 15 ani de tranziţie dură, timp în care inflaţia a fost galopantă, iar cursul a avut mai multe episoade de depreciere abruptă.

În dezbaterile de specialitate au apărut formule de genul "ţintire a inflaţiei de tip light" sau într-o manieră "originală", generate de faptul că, indiferent de declaraţiile oficiale, BNR nu putea să facă abstracţie de evoluţia cursului de schimb, pe care a încercat să îl ţină sub control pentru a proteja o economie euroizată rapid.

"Problema era că eram vulnerabili la şocuri valutare. Era clar că nu era posibil să avem o rată de schimb fixă. Trebuia să facem ceva pentru a limita fluctuaţiile. Au existat foarte multe temeri la momentul respectiv din partea arenei politice. Era foarte greu să le explicăm că preţurile vor fi lăsate complet liber. A fost greu de explicat şi publicului ce se va întâmpla, publicul temându-se şi atunci, ca şi acum, de fluctuaţia cursului de schimb. Atunci a apărut întrebarea crucială: care va fi abordarea pe care o vom adopta atunci când ne vom con­frunta cu fluctuaţii foarte mari ale cursului de schimb? Înainte de 2007 aveam opţiunea fie să păstrăm ancorarea fixă a monedei sau să lăsăm liber cursul de schimb. Ne-am dat seama că ambele extreme erau vulnerabile. Trebuia să vedem care este cursul de schimb sustenabil pentru a ne putea asigura, într-un viitor, intrarea în zona euro, ca să vedem care sunt problemele generate de fluxurile de capital masive atât în interiorul, cât şi în afara ţării. A fost important să asigurăm şi un echilibru, iar criza a dovedit că am avut dreptate."

Isărescu a amintit de fluxurile mari de capital care au venit spre România, concentrate într-o perioadă scurtă, respectiv între 2004 şi 2008, precum şi de presiunile puternice de apreciere a leului şi expansiunea creditului în valută. Totodată, guvernatorul a vorbit de intervenţiile "neortodoxe" ale BNR pentru limitarea aprecierii leului, cum ar fi cerinţele mari de rezerve minime, precum şi măsurile administrative legate de expunerea băncilor la riscul valutar şi la riscul de credit.

Rezerva valutară consistentă permite acum BNR să recurgă la intervenţii prin care să limiteze deprecierea leului. Iar nivelul rezervelor minime obligatorii ale băn­cilor constituie un stoc de lichiditate foarte confortabil specific sistemului bancar românesc, folositor în mo­men­te tensionate ca acum. Luna mai a fost una dintre cele mai dificile pentru moneda naţională. Deprecierea a venit pe fondul schimbării guvernului, dar şi al îngrijorărilor că Grecia va părăsi zona euro. Acum cursul fluctuează în jurul a 4,46 de lei /euro, cu o creştere în luna mai de 1,6%. În tot anul trecut cursul a crescut cu 0,8%. Vineri, cursul de referinţă anunţat de BNR a scăzut uşor, cu 0,15 bani, la 4,4610 lei/euro.

 

 

Criza a adus la lumină "vulnerabilităţi" legate de băncile cu capital străin

Prezenţa băncilor internaţionale este majoritară în România, semnificativă din punctul de vedere al finanţării, al volumului de active şi al activităţii bancare, iar criza a "adus la lumină" câteva vulnerabilităţi, precum riscul mare de contagiune, spune guvernatorul BNR. "Există aceste vulnerabilităţi şi recunoaştem acest lucru"

Referindu-se la riscul crescut de contagiune, Isărescu a amintit de prezenţa pe piaţa românească a patru bănci mari cu capital grecesc.

"Nu există nicio zi în care să nu trebuiască să nu răspundem unor comentarii legate de ceea ce s-a întâmplat în Grecia, ce se întâmplă în Grecia, ce se va întâmpla în România. Şi este ca un bombardament constant. Accept total faptul că trebuie să discutăm cu mass-media, dar trebuie, de asemenea, să accept şi faptul că discuţiile zi de zi despre sistemul bancar nu sunt neapărat sănătoase. Şi uneori nu avem niciun răspuns decât să repetăm la nesfârşit ceea ce am spus deja. Că avem cerinţe suplimentare de capital, că solicităm băncilor-mamă să aibă o conduită corespunzătoare".

În ceea ce priveşte reducerea ratingului principalelor bănci cu capital austriac, prezente pe piaţa locală - Erste, Raiffeisen şi UniCredit Bank Austria, Isărescu nu vede motive de îngrijorare. "Percepţia în România a fost că este un dezastru, că băncile româneşti cu capital austriac vor avea probleme majore. Ceea ce nu este chiar adevărat. Reprezintă doar o vulnerabilitate".